​Felmelegedéssel kezdődik a tél: mutatjuk mi várható

2020. november 25., szerda




Borongós, ködös lesz az idő, hétvégén hol ez, hol az hullik majd az égből, havat is várhatunk. A tél pedig úgy kezdődik, mintha decemberre csúszott volna az ősz.

Az előrejelzéseknek megfelelően, menetrend szerint érkezett a lehűlés a Kárpát-medencébe, a hidegfront hétfő éjjel át is robogott hazánkon. 

A nyomában kitisztult az ég, ám aki mégis sűrű ködre ébredt pénteken, ne fenti sorokban keresse a hibát.

Gyors légtömegcsere zajlott a fejünk felett, reggelre már egy jókora anticiklon terpeszkedett el térségünkbe, újra kialakult a hidegpárna: péntekig felhős, ködös, szürke lesz az idő

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A hőmérséklet napközben 0 és plusz 6-8 fok között alakul, éjjel fagypont közelébe, vagy néhány fokkal az alá süllyed, a tartósan ködös tájakon lesz hidegebb. A köd miatt szerdára az egész ország területén elsőfokú, sárga figyelmeztetés van érvényben, a látástávolság pár száz méterre csökken.

Borongós, „iszonyat” idő

A változás hétvégén érkezik egy mediterrán ciklon formájában, amely valójában csak „súrolja” hazánkat déli irányból, ám pont ebből adódóan bír majd jelentős hatással. Nem hoz sok csapadékot, de az délen inkább eső lesz, míg észak felé haladva sok helyen havas eső, hó. Erős lesz a hőmérsékleti kontraszt is, északkeleten 1-2, míg délen 7-10 fok körül alakulnak majd a maximumok. A meteorológus szavaival:

Borongós, „iszonyat” idő lesz a hétvégén, hol ez, hol az esik majd az égből, hó jellemzően az északi országrészben várható: néhány centi, csak mutatóba. 

A ciklonnak azonban csak epizódszerep jut a hónap utolsó napjaira, az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint ugyanis

a december már úgy indul, mintha átcsúszott volna a télbe az ősz.

Meleggel kezdődik a tél

Nagyjából december 3. környékén alakul ki Északnyugat-Európa felett egy ciklon markáns ciklon, ami tartósan kiszámíthatatlan időjárást okoz majd attól függően, mennyire közelíti meg hazánkat.

A pakliban benne van a 7-10, és a 10-12 fokos csúcshőmérséklet is, a pakliban éppúgy benne van a gyakori, sűrű köd, mint a csapadékos, szeles, változékony idő.

A ciklon és a Kelet-Európába visszahúzódó anticiklon közös áramlási rendszerébe kerülünk, erre szokták az előrejelzésekben azt írni, sokfelé megnövekedhet a felhőzet, és a nap is kisüthet hosszabb-rövidebb időre.

Molnár László szerint annyi bizonyosnak tűnik, hogy december elején a mostaninál jóval enyhébbre fordul időjárásunk, és így marad várhatóan december 8-9. magasságáig.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 14114





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet