Felnyitották Jézus sírját? Eltávolították a felső márványlapot!

2016. október 31., hétfő




Több száz év elteltével most újra felnyitják Jézus valódi sírját. A sír fölé helyezett márványlapot már eltávolították.

Mint ismeretes, főleg a vallásos emberek körében, Jézus Krisztust a keresztre feszítés után egy sziklasírban helyezték el, hogy ott végső nyugodalmat.

Ahogyan a Bibliából is ismerjük, a sziklasír nem volt túl sokáig lakhelye Jézusnak, mert harmadnapon feltámadt. Sokak szerint a feltámadás egyik fontos tárgy bizonyítéka lehet maga a Torinói lepel is, mely egy háromdimenziós lenyomat, aminek a keletkezését a mai napig nem tudták megfejteni.

Később ezt úgy fedezték fel, hogy a sír egyik nagy záróköve el volt gördítve, és Jézus holtteste nem volt sehol.

Annak idején a tizenhatodik században márványlapokkal fedték le a sírt. Erre még egy több méter magas márvány sír is elépült, egyfajta szentélyként.

Csak nemrég döntöttek arról, hogy egy restauráció keretében most eltávolítják a legfelső márványlapot Jézus sírjáról.

A sírhelyet fedő márványlapokat nemrég elmozdították, hogy felnyissák és megvizsgálják a kereszténység legszentebb helyét, valamint felújítsák Jeruzsálem óvárosában a Szent Sír bazilikának ezt a részét, a mintegy kétszáz éves, és már összeomlás fenyegette építményt.

Az elmozdítás után a márványlap alatt régi kötőanyagokat találtak, valamint egy régebbi, a keresztesek idejéből származó, tizenkettedik századi márványlapot a kereszt jelével.

Rengeteg munka és kitartás árán nemrég a szakemberek végül eljutottak a szikla szintjéig, ahol a tényleges sírhely található.

A kutatók szerint ezeken a sziklákon feküdhetett annak idején Jézus teste, ezért ígéretünk szerint nagyon körülményesen járnak el a kutatások, és restaurálások során.

Természetesen a feltárás szinte minden momentumát dokumentálják, így olyan dolgokat tudhatunk meg Jézus ténylegesen feltételezett sírjáról, amit korábban még soha.

Magát a szentélyt egyébként még 1947-ben restaurálták utoljára, akkor a márvány talapzatot erősítették jobban meg speciális vasgerendákkal.

Akkoriban ugyanis nagyon sokan tartottak attól, hogy az egész össze fog dőlni, óriási károkat okozva a sírban.

A vasgerendákat ugyan betették, de akkor nem végeztek teljes körű felújítást, így erre most került sor. A munkálatokat május óta végzik, és hamarosan teljesen el fognak készülni.

Tavalyra már olyan állapotban volt a zarándokhelyként is tisztelt szentély hogy megtiltották az embereknek, hogy látogassák a helyet, az ugyanis egyenesen életveszélyes volt.

Az athéni Nemzeti Műszaki Egyetem felelős a munkálatokért, amelyeket a görög ortodox pátriárka és a római katolikus egyházhoz tartozó Szentföld őrzői rend képviselői felügyelnek.

A restaurálás során felújítanak minden vascsövet, titánrudakat helyeznek a kövekbe és különleges anyagokat fecskendeznek a sziklába megerősítése érdekében. A szentély egyes részeit elszállítják, majd felújítva építik vissza.

érdekes érdekesség vallás jézus történelem


Megtekintések száma: 38988





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet