​Feloldottak egy komoly korlátozást Magyarországon: igaz, nem a covid miattit

2021. március 5., péntek




Fontos dolgot jelentettek be.

Az Európai Unió elismerte a kéknyelvbetegség-mentesítési program eredményességét Magyarországon. A nyilatkozattal egyidejűleg az ország teljes területén feloldották a betegség miatt elrendelt korlátozásokat

– jelentette be pénteken az Agrárminisztérium (AM).

A minisztérium közleményében Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a kedvező státusz fő pozitívumaként az élőállat-szállítások egyszerűsödését emelte ki.

Magyarországon 2015-ben terjedt el járványszerűen a szarvasmarhákat és juhokat megbetegítő kéknyelvbetegség. 

A kéknyelv jelenléte miatt az élőállat-szállítások éveken keresztül csak szigorú feltételekkel (vakcinázás, vérvizsgálat, szúnyogellenes kezelés) valósulhattak meg az Európai Unió többi tagállamába és számos harmadik országba is

- idézte fel az AM közleménye.

Bár az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) által előírt mentességi feltételeket Magyarországnak már 2017-ben sikerült teljesítenie, az Európai Unió további, szigorúbb vizsgálatok elvégzését követelte meg a státusz elismeréséhez. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) e vizsgálatok eredményét tavaly év végén nyújtotta be az Európai Bizottságnak – tették hozzá.

A testület 2021. február 22-én elismerte Magyarország kéknyelvbetegség-mentességét. 

Az eredményt értékelve Erdős Norbert államtitkár kiemelte: 

A kedvező státusz nagy könnyebbséget jelent a hazai vállalkozások számára, hiszen annak birtokában a szállítást megelőző – a betegség kimutatására irányuló – vizsgálati és kezelési kötelezettség megszűnik.

(MTI)


Megtekintések száma: 30987





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet