Feloszlatja magát a Operatív Törzs? Itt a bejelentés!

2020. június 17., szerda




Még mindig nő a fertőzöttek és az elhunytak száma is Magyarországon - ennek szellemében lépett kamerák elé az operatív törzs szerdán is. Tájékoztató élőben itt és az InfoRádióban.

Szerdára virradóra csak egyetlen új fertőzött került a koronavírus-regiszterbe (4078 fő), ám két, súlyos állapotú beteg meghalt, így 567 család gyászol Magyarországon. Meggyógyult ugyanakkor már 2547 fertőzött, így az aktív esetek száma már csak 964, igaz, közülük 16-an még mindig súlyos állapotban vannak, ezért az operatív törzsnek szerdán is volt mire figyelmeztetnie.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője bejelentette, a veszélyhelyzet végével megszűnik az operatív törzs napi tájékoztatója a szerdai nappal, a további információkat a Koronavírus.gov.hu portálról lehet majd elérni. Elmondta azt is, helyreáll a rend a Kormányinfón is, csütörtöktől újra fizikailag fogadják az újságírókat.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője röviden felidézte, mi mindent tett eddig az ügyeleti központ.

3647 személyt kutattak fel kontaktként (jellemzően Budapesten vagy Pest megyében).

Több mint 60 ezer, házi karanténba került személy adatait rögzítették és tárolták azért, hogy követni tudják a vírust.

A zöld számokra 180 ezernél is több hívás jött, és 60 ezer kérdés, jelzés jött ímélen, napi szinten 700 e-levélre tudtak válaszolni.

Nyilvántartották a kórházi ágyak számát, a lélegeztetőgépen lévők adatait, és gyűjtötték a felajánlásokat (szolgáltatás, védőeszközök).

14 ezer ügyben jártak el, napi átlagban így az ügyek száma több mint száz.

Lakossági tájékoztatás: több mint 100 alkalommal álltak nyilvánosság elé.

Lakatos Tibor megköszönte az ügyeleti központ munkáját és a lakosságnak is a figyelmet, végül jó nyaralást kívánt mindenkinek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón elmondta, a gyógyultak száma mintegy a triplája az aktív fertőzöttekének, és már csak 210-en vannak kórházban, 16-an lélegeztetőgépen.

242 139 laboratóriumi teszten van túl az ország - mondta még.

A fertőzöttek 57 százaléka nő, 43 százaléka férfi.

Az aktív fertőzöttekről elmondta, több mint harmaduk budapesti - minden további információ a Koronavírus.gov.hu portálon. Öt megyében egyáltalán nincs aktív fertőzött.

A halottaknak viszont több mint a fele budapesti.

Nem volt haláleset Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében.

Alapbetegség nélkül 24 fő koronavírusos hunyt el - tette hozzá Müller Cecília.

Valamennyi fertőzött 45 százaléka az idős korosztályból került ki, 30 év alatt nem volt haláleset, 20 év alatt 90 regisztrált fertőzöttet találtak.

100 ezer főre kivetítve: 41 fő fertőzödött meg országosan, az elhunytak rátája 5,8.

Ezt követően nagyobb áttekintést adott a járványról, az elejétől a végéig: még a világ a pezsgőspoharakat fogta, amikor Kínában, Vuhan tartományban felütötte a fejét az új koronavírus. Akkor még nem gondolták a szakemberek sem, hogy Európáig el fog érkezni a járvány, és azt sem, hogy világjárvány bontakozik ki; a kínaiak eleve azt gondolták, hogy egy állatról emberre terjedő betegségről van szó, de gyorsan egyértelművé vált, hogy ez nem így van, illetve a terjedése is igen aggasztó volt.


OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 65443





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet