Felpörög a földönkívüliek utáni hajsza - 20 ezer új naprendszert figyel a SETI

2016. április 5., kedd




A SETI mindenáron értelmes civilizációk nyomaira szeretne bukkanni a következő évtizedekben, ezért kiterjesztik a távoli naprendszerek megfigyelését, mostantól a vörös törpéket is bevonják ebbe.

A SETI Institute éveken át kiemelt helyen szerepelt a területtel foglalkozó, valamint a kifejezetten a laikusok számára készülő lapok hasábjain, az utóbbi időben azonban jóval ritkábban hallottunk a távoli naprendszerek megfigyeléséről, az értelmes élet utáni kutatásról.

Most bejelentették, hogy további 20 ezer naprendszert vonnak be, mivel a vörös törpéket is megfelelőnek tartják a szükséges körülmények kialakulásához.

Az esetleges rádiójelek figyelése, az állandó monitorozás eddig is megoldott volt, a csillagászok azonban azon feltevésre alapozták a munkát, hogy az idegen civilizációk a Naphoz hasonló csillagok körül alakulhattak ki, ezért a vörös törpékkel nem is nagyon foglalkoztak.

seti-program

Ez utóbbi csillagok kisebbek és hűvösebbek a Napnál, a körülöttük lévő lakható zóna is jóval kisebb, sok esetben ez egy egészen apró területet fed le (a közelség miatt pedig sok exobolygó mindig ugyanazon oldalát mutathatja saját csillaga felé, ami jó eséllyel kizárja az élet kifejlődését), mivel azonban egyes becslések szerint a vörös törpék alkotják a teljes állomány mintegy háromnegyedét, ezek kihagyása egy komoly esély elmulasztását is jelenti.

A közelmúltban elkészült és közzétett számítások arra utalnak, hogy a vörös törpék 16-50 százaléka rendelkezik a lakható zónán belüli bolygóval,

ezért a SETI illetékesei úgy döntöttek, hogy 20 ezer ilyen csillagot vonnak be a megfigyelésbe. 

Ezek monitorozása az elkövetkező két évben valósul majd meg, a megfigyelés pedig az alapvető frekvenciasávokra (az 1 és a 10 GHz közötti tartományra) koncentrálódik majd, abban a reményben, hogy az idegen civilizációk többnyire ezeket hasznosítják saját életük során.

seti-program

Ezen csillagok jó része egyébként több milliárd évvel idősebb a Napnál, ami viszont jóval több időt hagy az esetleges civilizációk kifejlődésére.

tudomány idegen idegenek


Megtekintések száma: 7295





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet