​Feltalálták a spanyolviaszt, jöhet az üvegvisszaváltás

2020. november 26., csütörtök
   Erről jobb, ha mindenki tud!

Visszatér az üvegvisszaváltás, a palackok és a fémdobozok fontos másodnyersanyagok lehetnek - közölte a csütörtöki Magyar Nemzetre hivatkzova a távirati iroda.

Ha nő a gazdaságba visszaáramló másodlagos nyersanyag mennyisége, csökken a nyersanyagimport-függőség és erősödik a versenyképesség.      

A magyar lakosság 85 százaléka támogatja a PET-palackok betétdíjazását - írta a lap.

A kormány parlamentnek benyújtott törvényjavaslata alapján kötelezővé válna az italcsomagolások visszaváltása Magyarországon. A dokumentum előzményeként a kabinet februárban meghirdette a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelynek egyik fő eleme az illegális hulladéklerakás felszámolása, valamint az üveg- és műanyag palackok, fémdobozok visszaváltásának biztosítása - áll a javaslat indoklásában. 

A kötelező visszaváltás várhatóan 2023. július 1-jétől lép életbe. A szigorítást a környezetvédelmi megfontolás mellett a hatékonyabb erőforrás-gazdálkodás is indokolja: az országok jelentős mennyi

ségű potenciális másodnyersanyagtól esnek el az újrahasznosítás hiánya miatt - írta a Magyar Nemzet. A helyzet kezelésére európai uniós szabályozási hullám indult.

A tervek szerint az átalakítások nyomán új munkahelyek jöhetnek létre a hulladékgazdálkodást és a körforgásos gazdálkodást érintő területeken, valamint csökkenhet az üvegházhatású gázok kibocsátása. 

Emellett erősödhet az Európai Unió hulladékgazdálkodási és újrafeldolgozási ágazatának versenyképessége, ugyanis mivel nagyobb mennyiségű másodnyersanyag kerülhet vissza a gazdaságba, csökkenhet a nyersanyagimport-függőség. 

A magyar lakosság 85 százaléka támogatja, hogy visszaválthatók legyenek a PET-palackok, például betétdíj bevezetésével - idézte a Greenpeace a ZRI Závecz kutatóintézet ezer ember megkérdezésén alapuló, reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményét. Simon Gergely, a Greenpeace szakértője azt mondta, hogy a jól hasznosítható PET-palackok és a végtelenszer hasznosítható alumíniumdobozok körülbelül kétharmada végzi most lerakóban, égetőben vagy a természetben, de az üvegpalackok újrahasznosítási aránya is elkeserítően rossz. 

Magyarországon évente több mint egymilliárd PET-palack kerül a szemétbe - olvasható a lapban.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 16411

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet