Felütötte fejét a rettegett kór Amerikában! Járvány törhet ki?

2017. augusztus 16., szerda




Két USA államban is pestises bolhákat találtak, a szakemberek szerint bubópestis járvány ütheti fel fejét.

Lehetséges lenne, hogy újra felbukkan az emberiség egyik nagy ellenfele, a bubópestis? A bubópestishez, vagy más néven a feketehalálhoz fűződik az emberi történelem talán legnagyobb és legtöbb emberéletet követelő járványa.

A pestis egészen 1894-ig gyógyíthatatlannak számított. A betegség több formáját is ismerjük, az 1347-1353-as hírhedt európai járványt például a fekete halál, azaz a bubópestis okozta.

Ez Európa lakosságát megharmadolta, és sokak szerint könnyedén ki is irthatta volna teljesen.

A pestist soha nem sikerült kiirtania bolygóról, és bár korábban a WHO egészségügyi világszervezete azt állította, hogy nem létezik már a szabadban pestis kórokozó, úgy tűnik tévedtek.

Most ugyanis az USA-ban ütötte fel fejét, és pusztítóbb lehet, mitn valaha.

Navajo megye egészségügyi részlege a Facebookon is felhívta a lakosság figyelmét. Azt írták, a betegség bolhákkal, illetve fertőzött állatokkal történő közvetlen érintkezéssel terjed. A helyieknek csökkenteniük kell a kórral való érintkezés kockázatát.

Felhívták a lakosság figyelmét hogyha rágcsálók hirtelen halálát érzékelik, az pestis jele lehet.

A betegség főbb tünetei, a láz, a hidegrázás, a fejfájás, a gyengeség, az izomfájdalom, illetve a nyirokcsomók megduzzadása a fertőzés után 2-6 nappal jelentkezhetnek. Eddig ritkának számított maga a pestis, 2000 és 2015 között mindössze néhány tucat esetet jelentettek, és összesen 12 személy halt bele a betegségbe.

Mára a betegség, ha korán felismerik, antibiotikumokkal jól kezelhető, de csak akkor, ha kellő időben van felismerve.

Egyes pesszimistább szakemberek attól tartanak, hogy komoly pestisjárvány törhet ki az Egyesült Államokban. Benne van a pakliban, ugyanis a genetikusok és virológusok szerint a pestis idővel mutálódhat.

"A mutálódás lehetősége mindig is ott volt a levegőben. Elég, ha mondjuk az influenza vírussal egyesül, és szert tesz olyan tulajdonságokra, amitől gyorsabban tud majd terjedni. Akkor a hirtelen jött megbetegedések miatt káosz alakul ki, és több tíz millióan is meghalhatnak Amerikában." - állítja egy virológus.

Ha az USA-ból elindulna egy ilyen járvány, a légiközlekedésen keresztül más kontinenseken is szét tudna terjedni, és mire időben felismernék már több más ország és a világ egyes szegletei is érintettek lennének.

OSZD MEG másokkal is!

egészség pestis világjárvány kataklizma járváyok bubópestis


Megtekintések száma: 160059





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet