Fémet könnyeznek a fák egy dzsungelben! Megdöbbentő, és teljesen ellentmond az evolúciónak!

2018. szeptember 7., péntek




Új-Kaledónia fogyatkozó esőerdeiben van egy ritka fafaj, a Pycnandra acuminata, mely nagy mennyiségben tartalmaz nikkelt; a nikkel akár a teljes tömegének a 25 százaléka teheti ki. Toxikus fém van a gyökerében, a leveleiben, még a magjában is.

Mint arra újabb kutatások (és a BBC is) is felhívják a figyelmet, a Pycnandra acuminata az evolúció különleges megoldása. 

Az új-kaledóniai, erősen ultrabázisos talajhoz alkalmazkodva nem csak elviseli a fémet, de fel is használja azt valószínűleg a kártevőkkel szembeni védekezésben veszi hasznát. 

A fa olyan mennyiségben tartalmaz nikkelt, hogy belső nedveit megcsapolva – mondjuk gumi helyett – is a fém csöpög ki a törzséből.

Az akár 20 méteresre is megnövő fa vizsgálata már csak a lassú növekedés miatt sem egyszerű, de most először sikerült röntgentechnikával pontosabb képet kapni az alkotó anyagokról. 

Bár az alkalmazkodás pontos módját továbbvizsgálják, az egyértelműnek tűnik, hogy a nikkelgazdag talajhoz való adaptáció az emberi beavatkozástól független.

A fémkedvelő Pycnandra acuminata-t azonban az ember a jövőben is hasznosíthatja:

Akár súlyos talajszennyezéseknél, ahol ültetett erdőkkel lehetne esetleg megtisztítani a fémtől a talajt, akár egyfajta új, környezetbarátabb bányászati technológiával, melyben a növények megcsapolásával nyerhetnék ki a föld fémeit.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen természet megdöbbentő


Megtekintések száma: 50432





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet