Figyelem: 11 tagállamba, hazánkba is jutott a beteg marhák húsából!

2019. február 1., péntek




Az esetről és a botrányról a BBC is beszámolt!

Néhány napja komoly botrány tört ki Lengyelországban, miután rejtett kamerás felvételek kerültek nyilvánosságra arról, hogy a mazóviai vajdaság egyik vágóhídján láthatóan súlyosan beteg marhákat is leölnek és feldolgoznak.

Az ügyben már az EU is szaglászni kezdett, és kiderült, hogy a botrányban érintett vágóhídról 11 tagállam is importált húst:

Észtország, Finnország, Franciaország, Litvánia, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Németország, Szlovákia és Magyarország.

A lengyel hatóságok szerint összesen 9,5 tonna hús lehet érintett, az adag megsemmisítése folyamatos, de ebből Lengyelországban csak 7 tonnát találtak meg, 2,5 tonna ment a fentebb felsorolt 11 EU-tagállamba.

Miután a lengyel felvételek nyilvánosságra kerültek, EU-szerte vizsgálódni kezdtek az élelmiszerügyi hatóságok, és a közfelháborodás is egyre nagyobbra nőtt, hiszen érthető módon senki nem akar olyan marha húsából enni, ami a felvételek szerint ahhoz is túl beteg volt, hogy a saját lábán menjen.

Ezeket az állatokat úgy vonszolták a vágóhídra, ahol direkt éjjelre ütemezték az illegális vágásokat, hogy így kevésbé legyen feltűnő a dolog.

A lengyel hatóságok szerint az ország boltjaiban lévő hús biztonságosan fogyasztható.

Az Európai Bizottság sürgette a lengyel államot, hogy az érintett vágóhíd tulajdonosaira komoly, elrettentő erejű büntetést szabjon ki.

OSZD MEG másokkal is!

egészség figyelmeztetés felhívás


Megtekintések száma: 18977





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet