Figyelem! Április 6-án világszerte megbénulnak a GPS navigációs rendszerek! Akár katasztrófákhoz is vezethet!

2019. március 26., kedd




Erre érdemes lesz odafigyelni! Egyes kormányzati szervezetek is leállhatnak!

Nemrég egyre többen adtak ki figyelmeztetést, tájékoztatva világszerte a lakosságot egy közelgő nagyon fontos eseményre.

Ezen sokaknak akár a biztonsága is múlhat, persze inkább szélsőséges esetben remélhetőleg.

Arról van szó, hogy április elején végig fog söpörni egy hullám a bolygónkon, melyből rengeteg gond és akár balesetek is adódhatnak.

Sőt, szélsőséges esetekben akár kisebb-nagyobb katasztrófák is, bár remélhetőleg eddig nem jutunk el!

Arról van szó, hogy a régebbi navigációs készülékek nem tudják majd megfelelően használni április 6-tól a GPS rendszert, mindennek pedig a GPS-időhöz van köze.

Érdemes rögtön az elején leszögeznünk:

Aki az okostelefonját vagy egy, az elmúlt évtizedben piacra dobott navigációs készüléket használ, annak nincs miért aggódnia.

Akinek viszont ennél régebbi navigációs eszköze van, az nagy gondban lehet 2019. április 6-tól.

A GPS rendszer a GPS-idő használatával azonosítja a tartózkodási helyet. Ezt pedig április 6-án lenullázzák, ami megbéníthat egyes régebbi készülékeket vagy pedig helytelen navigációs eredményekhez vezethet.

A probléma abból adódik, hogy a GPS-idő 10 bites bináris paramétert használ a hetekhez, tehát csak 1023-ig tud számolni, majd lenullázza magát.

Az újabb eszközök számára nem jelent problémát az átállás, de aki például egy régebbi autós navigációs rendszert használ, annak gondjai lesznek, ha nem kap firmware-frissítést a gyártótól.

Leginkább azok számára okozhat ez kellemetlenséget, akik évek óta az autójuk beépített rendszerét használják. A megoldás az okostelefonra való átállás vagy egy új navigációs készülék vásárlása lehet.

A legjobban azonban nem a fogyasztóknak, hanem azoknak a cégeknek és kormányszervezeteknek fájhat a feje, amelyek működéséhez elengedhetetlen a GPS használata.

OSZD MEG másokkal

tudomány érdekes figyelmeztetés


Megtekintések száma: 36772





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet