Figyelem: az orvosok szerint a vörös, rostokban gazdag hús daganatokat is okozhat!

2018. március 2., péntek




A WHO tanulmánya sokkolta a világot!

Ezt senki sem gondolta volna még annak ellenére sem, hogy korábban már volt néhány arra mutató tanulmány, mely azt sejtette a tudósokkal, hogy a vörös húsok részben ártalmasak lehetnek.

Világszerte 450.000 vagyis csaknem fél millió ember betegszik meg,ennek a fele meg is hal a vastagbélrákban.

Ezeknek egy része az onkológusok szerint megelőzhető lenne azzal, hogy elhagyjuk a  feldolgozott húsokat, főleg a vörös, rostban gazdag húsokat.

Ez a WHO - Egészségügyi Világszervezet - jelentésében ál..

A vastagbélrák egyértelműen a modern ember betegsége, régen pedig alig fordult elő. Nem véletle, hogy számos kutatás irányult a modern ember táplálkozási szokásainak vizsgálatára.

“A vastagbélrák kialakulásában leginkább a kalóriában gazdag, feldolgozott vörös húsból készült élelmiszerek játszanak szerepet, de több kenyérféle, péksütemény is okozhatja a megbetegedést, és meg kell említeni a tejből készült alapélelmiszereket is, hiszen a feldolgozás során elpusztulnak a tejben található jótékony baktériumok, igaz az ártalmas mikroorganizmusok is megsemmisülnek.

És mivel az említett élelmiszerek több fizikai, biológiai, kémiai átalakuláson mennek keresztül, ezért megtörténhet, hogy rákkeltő hatásúvá válnak” – közölte Cristina Guduleasa, az Oncocard kórház radiológusa.

Kevesen tudják, de ez arákfajta a nőknél a második leggyakoribb halálok.

A szakember szerint a dohányzás 2,5-ször növeli a vastagbélrák kialakulásának esélyét, főként 35 éves kor után, és a rendszeres alkohol-fogyasztás is megemeli a megbetegedés esélyét.

A vörös, rostban gazdag, és nem kellően feldolgozott élelmiszerek pedig még nagyobb kockázatot jelenthetnek.

A kutatók ugyanakkor fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy nem magával a hússal van a baj, hanem azzal, ahogyan ezeket a vörös húsokat feldolgozzák.

A feldolgozás során kialakuló vegyi összetevőket gyanítják a rákkeltő hatások forrásaként - ilyen lehet a nitrites pácsó, a füstaroma, a különféle adalékanyagok.

A témában született tudományos munkák összesítése alapján a vörös hús esetén 100 gramm rendszeres fogyasztása 17 százalékkal növeli a veszélyt.

Az eredmények igazolják a jelenleg érvényben lévő közegészségügyi ajánlásokat, amelyek a húsfogyasztás korlátozására intenek" - mondta Christopher Wild, az IARC igazgatója.

OSZD MEG másokkal is!

egészség rák betegségek egészség megelőzés élelmiszeripar


Megtekintések száma: 25707





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet