FIGYELEM: durván mérgező a házipor: nem is tudják sokan, milyen veszélynek vannak kitéve!

2018. szeptember 21., péntek
Egy friss kutatás szerint az otthoni por veszélyesebb, mint bárki gondolta volna. Rengeteg fenol és égésgátló jut be a szervezetünkbe általuk.

A házipor az életünk része. Sajnos naponta keletkezik, és szinte észrevehetetlen, azonban mikor elég mennyiségben felgyűlik, már láthatóvá is válik számunkra.

Ilyenkor döbbenünk le azon, hogy porosak a tárgyak, és hogy mekkora kosz van a lakásunkban.

A házipor azonban roppant veszélyes is tud lenni. Nem csak arról van szó, hogy rengeteg ember allergiás rá, és ezen allergiás megbetegedések száma évről-évre nő, hanem arról, hogy egy friss kutatás kimutatta, hogy rengeteg mérgezőanyag található benne.

A házipor ugyanis képes hozzátapadni más anyagokhoz. Pontosabban más anyagok olvadnak össze a háziporral, ami egy veszélyes elegyet alkot

A minden nap használt termékekből, de még az építőanyagok részecskéiből is tartalmazhatnak foszlányokat, maradék anyagokat.

Persze ezt kis mértékben, de mivel rengeteg porrészecske kering egy átlagos otthon levegőjében, ez szép lassan halmozódik.

Ennek a hatásnak pedig folyamatosan ki van téve a szervezetünk, és mérgez minket. Mondhatnánk azt, hogy ez a mérgezés nem jelentős, de minden szervezet másképpen reagál az őt ért mérgezésre. Ráadásul hosszabb távon komoly veszélyeket rejthet magában.

Egy friss kutatás most ezt bizonyította be, vagyis a korábbi félelmeket a házipor részecskék mérgezőanyag tartalmával kapcsolatos komoly félelmeket.

A kutatásban több, amerikai intézmény is részt vett, és egyöntetűen ki lehetett jelenteni, hogy a porban igen magas koncentrációban vannak jelen különféle méreganyagok.

Ez a kutatás az első átfogó elemzést adja a háztartási porban talált kemikáliákról, melyek egészségügyi problémákat is okozhatnak – mondja a tanulmányvezető szerzője, Ami Zota.

A kutatócsoport 26 tanulmány és egy publikálatlan kutatás adatait vetette össze, valamint 14 állam pormintáit elemezte.

Ezek alapján összesen 45-féle vegyszert találtak, melyek padlóburkolatból, a bútorokból és építőanyagokból, valamint a

szépségápolási és tisztítószerekből származnak. Ezeket gyakran belélegezzük, de némelyek a bőrön keresztül is felszívódnak.

Ráadásul mindezen a porszívózás sem segít. Legalább 10 féle olyan vegyület csoportot észleltek, melyek a porminták 90%-ában voltak jelen. Volt köztük égésgátló anyag, ami legtöbbször a bútorokban, vagy babatermékekben fordul elő, és idővel kiválik a környezetébe, és a porrészecskékhez "ragad".

Találtak még rendkívül veszélyes anyagokat is, mint például a fenolok, vagy ftalátok. a ftalátokról azt kell tudni, hogy az USA-ban de itthon, az Európai Unióban is régen betiltották őket, mert már köztudott róluk, hogy mérgezőek, és esetenként rákkeltőek.

A fenolok kerültek a második helyre, melyek a tisztítószerek összetevői, ezeket követik az égésgátlók és a HFC-k (fluorozott szénhidrogének), melyeket például a tapadásmentes felülettel rendelkező edények gyártása során használnak.

Ezeknek az anyagoknak a nagy része mind-mind rákkeltő, vagyis komoly kockázata van a házipornak, és alig lehet ellene mit tenni.

A kutatás alapján arra jutottak, hogy más vegyszereket kellene használni a lakás takarításához, és a bútorok ápolásához, valamint érdemeges megválogatni azt is, hogy az ember milyen bútorokat választ otthonába.

Elsősorban tehát rajtunk, fogyasztókon múlik az, hogy mennyire tesszük egészségessé a környezetünket.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség életmód tudoány figyelmeztetés


Megtekintések száma: 12577

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet