FIGYELEM: Eltörölhetik Magyarországon az óraátállítást!

2018. augusztus 31., péntek




Már idén nem kell átállítani újra - sajtóinformációk jelentek meg!

Az Európai Unióban nemrég véget ért online felmérése rámutatott, hogy az uniós polgárok nagy többsége nem igazán híve a tavaszi és őszi óraátállítgatásoknak. Most már minden jel arra utal, hogy az EU megszünteti ezt a gyakorlatot. Az Euractiv már a dátumot is sejti.

Augusztus 16-án zárult le az Európai Bizottság online felmérése az óraátállítással kapcsolatban, amelyet mintegy 4,6 millióan töltöttek ki július 4. és augusztus 16. között. A kérdőív kiértékelése során kiderült, hogy az uniós állampolgároknak több mint 80 százaléka amellett lenne, hogy eltöröljék a tavaszi és őszi óraátállítgatásokat 

- idézi az Euractiv a német Westfalenpost értesülését.

Mindezekkel együtt azonban nagyon úgy tűnik az uniós portál szerint, hogy az óraátállítást el fogják törölni. 

Több ország - köztük Finnország, Litvánia, Svédország vagy Lengyelország - jelezte, hogy aktívan fogják szorgalmazni az óraátállítás eltörlését.

A legtöbb uniós tagállamban a nyári időszámításnak hosszú hagyománya van, és az első vagy a második világháborúig, vagy az 1970-es évekbeli olajválságokig vezethető vissza.

Uniós szinten a nyári időszámítás az 1980-as években vált gyakorlattá; alkalmazását jelenleg a 2000/84/EK irányelv szabályozza. 

z irányelv értelmében a tagállamoknak március utolsó vasárnapján kell az órákat előreállítani (nyári időszámítás) és október utolsó vasárnapján kell azokat visszaállítani (téli időszámítás). 

A nyári időszámításra vonatkozó uniós szabályozás a nyári időszámítás kezdetét és végét hivatott összehangolni az egységes piac teljes területén.

A brüsszeli portál szerint úgy tűnik, hogy az európaiak október 28-án mondhatnak majd búcsút az óraátállítgatásoknak, amikor hajnali 3:00 órakor egy órával visszább kell állítani a mutatót.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen figyelmeztetés felhívás


Megtekintések száma: 33920





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet