Figyelem: ez a 3 gyakran szedett fájdalomcsillapító halláskárosodást okozhat!

2018. augusztus 30., csütörtök




A legegyszerűbb megoldás egy hirtelen fellépő vagy krónikus fájdalomra az, ha gyógyszerhez nyúlunk, amely azonnali enyhülést kínál számunkra. 

Az alkalmankénti gyógyszerszedést jól tudja tolerálni a szervezet, de a rendszeres fájdalomcsillapító használatát mindenképpen meg kell beszélnünk a kezelőorvosunkkal.

Nagyon fontos, hogy körültekintően szedjük a legnépszerűbb fájdalomcsillapítókat, az aszpirint, ibuprofent és a paracetamolt. 

Ezek a készítmények ugyanis több vizsgálattal bizonyítottan halláskárosító hatással rendelkeznek.

Férfi résztvevőket követtek 18 éven keresztül és azt vizsgálták, hogy milyen hatásuk van a fent említett gyógyszereknek az egészségre.

Az aszpirin esetében azt találták, hogy 1-4 év közötti időtartamban szedve 28%-os emelkedést váltott ki a halláskárosodás kialakulásának tekintetében, azonban ezen túlmenően nem mutatott növekedést. 

Ellenben az ibuprofen és a paracetamol készítmények 1 éven túl rendszeresen szedve folyamatos kockázatnövelő hatással rendelkeztek. 

Négy éven túl ez már 33%-os növekedést jelentett.

Azt is felfedezték, hogy az életkor szintén befolyásoló tényező. Felfedezték, hogy 60 éves életkor alatt idővel folyamatos kockázatnövekedés jelentkezik, de 60 éves kor fölött ez a növekedés megáll vagy nem számottevő.

Nők esetében 14 éves követéses vizsgálatot végeztek és hasonló eredményekre jutottak. 

Azok az 50 éves kor alatti nők, akik hetente legalább kétszer vagy ennél többször szedtek be valamilyen fájdalomcsillapító készítményt nagyobb kockázattal rendelkeztek a halláskárosodás kialakulására.

Fontos, hogy mindig betartsuk a gyógyszerek szedésére vonatkozó ajánlásokat, hiszen túlzott fogyasztásuk akár visszafordíthatatlan károsodásokhoz is vezethet.

Halláskárosodást és fül egészségét károsító készítményekből több száz van ma a piacon. 

Ezek közül sok az olyan, amely már kis dózisban, de rendszeresen szedve ideiglenes vagy állandó halláskárosodást, fülzúgást, érzékenységet, egyensúlyproblémákat és nyomásérzést is okozhat. – olvasható a napidoktor.hu -n.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség természetes remediák


Megtekintések száma: 37245





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet