Figyelem: Fertőzött lehet a gyorsfagyasztott kukorica!

2018. március 28., szerda
A NÉBIH rendkívüli tájékoztatóban figyelmeztette a magyar lakosságot!

Nagy a baj, ugyanis erősne fertőző terméket találtak a magyar élelmiszer rendszer határain balül.

Arról van szó, hogy a belföldi rendszerben keringő gyorsfagyasztott kukoricák lehetnek károsak az egészségre - tájékoztatta a veszélyről a közétkeztetőket és a vendéglátókat a NÉBIH.

Az Európai Unió öt tagállamát érintő Listeria monocytogenes járvány lehetséges forrása a gyorsfagyasztott kukorica.

A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. 

A baktérium a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden öt napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását. 

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő egy nap és egy hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás.

A hatóság felhívja a fogyasztók, a közétkeztetők és a vendéglátók figyelmét, hogy az EU öt tagállamát érintő Listeria monocytogenes járvány lehetséges forrása a gyorsfagyasztott kukorica.

A fertőzésveszély megszüntetése érdekében arra figyelmeztet, hogy a gyorsfagyasztott zöldségeket minden esetben alapos hőkezelést követően fogyasszák el.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság és az Európai Betegségmegelőzései és Járványvédelmi Központ múlt héten közzétett értékelésében a gyorsfagyasztott kukoricát hozza összefüggésbe az öt EU-tagállamot érintő Listeria monocytogenes járvánnyal.

2015-től 2018 márciusáig 32 megbetegedést jelentettek.

A fertőzésveszély megszüntethető, ha a gyorsfagyasztott zöldségeket hőkezelést követően fogyasztják el, ezért a Nébih felhívja a vásárlók, a közétkeztetők és a vendéglátók figyelmét, hogy ezeket a termékeket minden esetben főzzék meg. 

A biztonságos előkészítés érdekében a gyorsfagyasztott zöldségeket percekig minimum 75 Celsius-fokon kell tartani, azaz 2-3 percig szükséges forralni ahhoz, hogy a szemek közepe is elérje ezt a kritikus hőmérsékletet.

OSZD MEG másokkal is!

egészség egészség megelőzés figyelmeztetés felhívás


Megtekintések száma: 19256

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet