​Figyelem: függőséget is okozhat a sok orrspray használata

2020. október 30., péntek




Nehéz leszokni róla, mert egyre nagyobb dózisra van szükség a megfelelő hatás eléréséhez

Nátha esetén a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás, ha recept nélkül kapható orrspray-t vagy orrcseppet használunk. A készítmény a nyálkahártyában található apró ereket összehúzza, így enyhíti a duzzanatot, megnyílik az út a levegő előtt, és máris felszabadultan lélegezhetünk. Azonban a könnyen jött tünetmentességért nagy árat fizethetünk.

"A készítményeknek az előírt időn túli használata tartós orrdugulást okozhat, sőt az orrnyálkahártyát is tönkreteheti" – figyemeztetett dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr gégeközpont orvosa.

Függőség alakulhat ki

Orrcseppet kezdetben azért használunk, hogy újra szabadon lélegezhessünk az orrunkon keresztül. Ám ha az orrdugulás oka nem egy felső légúti betegség, ami nagy valószínűséggel az orrcsepp előírt alkalmazási idején belül el is múlik, akkor akár rá is szokhatunk a készítményekre. Nem ritka, hogy valaki hetekig-hónapokig használja, mire orvoshoz kerül. A szakember szerint ilyen esetben valóban beszélhetünk orrcseppfüggőségről. A leszokás pedig azért nehéz, mert a betegnek egyre nagyobb dózisra van szüksége az orrdugulás megszüntetéséhez.

Egészségi kockázatok

Ha nem a betegtájékoztatóban leírt módon vagy ideig használjuk, akkor az orrcsepp vagy orrspray az orrnyálkahártyán elváltozásokat idézhet elő, károsodik annak működése, emellett tartós duzzanat is kialakulhat. Így jöhet létre az a furcsa helyzet, hogy az eredetileg orrnyálkahártya-lohasztó hatású készítmény tartós orrdugulást okoz. Emiatt még többször fújunk, vagy csepegtetünk, ami ördögi körhöz vezet. Ha a folyamat hosszabb időn át is fennáll, akkor már nemcsak a folyamatos orrdugulással kell szembenéznünk, de az orrnyálkahártya olyan mértékű károsodása is létrejöhet, amit már csak műtéti úton lehet orvosolni.

Allergiára más a megoldás

"Gyakori eset, hogy a beteg hosszabb ideje használja a készítményt, de az mégsem hozza meg a várt hatást" – jelentette ki dr. Augusztinovicz Mónika.

"A fül-orr-gégészeti vizsgálat során aztán kiderül, hogy a panaszai allergiához köthetők, amit allergiateszttel igazolni tudunk, és azt is megállapítjuk, hogy mi váltja ki a tüneteit. Ezt követően szedni kezdi az allergia elleni készítményeit és az orrdugulása is megszűnik."

Néha a műtét segít csak

Az elhúzódó orrdugulás hátterében valamilyen fül-orr-gégészeti elváltozás is állhat: ez lehet egy fel nem ismert orrpolip, krónikus orrmelléküreg-gyulladás vagy orrsövényferdülés is. Az orrdugulást ilyenkor csak az alapbetegség kezelésével lehet megszüntetni.


Megtekintések száma: 2757





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet