FIGYELEM! haálosan rákeltő akrilamid a népszerű termékekben! A NÉBIH figyelmeztet!

2018. december 3., hétfő




Meg sem gondolnád, de a nap mint nap fogyasztott termékek között bizony nem is egy olyan dolog van, ami rákkeltő hatással rendelkezik, írja mindezt a Nébih.

Az egyik legfontosabb ezek közül az élelmiszerek közül a krumpli, elkészítése során ugyanis van egy nagyon fontos dolog, amire nagyon figyelnünk kell!

A főzni való krumplit nem szabad sütni. A nem megfelelő hőkezelés hatására képződő akrilamiddal lényegében egy műanyag monomer kerül a szervezetbe.

Mi az akrilamid?

Az akrilamid szénhidráttartalmú élelmiszerekben természetes módon keletkezik, azok magas hőmérsékleten (120°C felett) történő hevítésekor – mint például sütés, pörkölés, grillezés – alacsony nedvességtartalom mellett.

Az élelmiszeripari feldolgozás és az otthoni ételkészítés során egyaránt végbemenő, az élelmiszer „barnulását”, számos íz összetevő kialakulását is eredményező ún. Maillard-reakció során redukáló cukrok és aminosavak (főként aszparagin) reakciójával képződik akrilamid.

A gyorsfagyasztott hasábburgonyák esetében például dextrózt (redukáló cukor) adnak a termékekhez az előállítás során, mely anyagnak a sütés során végbemenő egyenletesebb színkialakításban van szerepe.

Elsősorban a friss burgonyából készült hasábburgonya, egyéb darabolt és olajban sütött termékek, szeletelt burgonyaszirom, a snack ételek, sós kekszek, a burgonyapépből készült termékek, a kenyér, a reggeli gabonapelyhek és a finompékáruk gyártóinak kell különösen figyelniük. Ugyancsak tartalmazhat akrilamidot a kávé, annak pörkölt és instant változata, valamint a pótkávé is, illetve bizonyos gabonaalapú bébiételek.

Hogyan készítsük el a krumplit?

140 fok alatti sütésnél sem jellemző az akrilamid keletkezése, magasabb hőmérsékleten azonban számolni kell vele. A változó kémiai összetételétől függően bizonyos krumplifajták hőkezelésénél nagy mennyiségű akrilamid képződik. 

Ezeket tehát csak főzni javasolják, sütni nem, hiszen a főzés jóval alacsonyabb hőmérsékletű technológiai eljárás, mint a sütés.

Ezért nagyon fontos, hogy a főzésre ajánlott krumplit nem szabad sütni, mert ott fokozott veszélyt jelent az akrilamid.

OSZD MEG másokkal is!

egészség életmód élelmiszeripar figyelmeztetés felhívás egészségre káros


Megtekintések száma: 25477





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet