Figyelem: látványos égi jelenségeknek lehetsz tanúja március első felében!

2018. március 1., csütörtök




Már március 2-án elképesztő jelenségnek leszünk tanúi! A java azonban még hátra van, sok minden lesz itt!

Sokan várták már a márciust, mert számos fontos és igen látványosnak ígérkező eseménnyle fogja azokat gazdagítani, akik hajlandóak és szeretnek is felnézni az égre.

Már a március 2. is nagyon fontos nap lesz, ugyanis éjjel majd 100%-os megvilágításban fogjuk látni a Holdunkat. Aki azonban erről lemarad, annak 31-éig kell csak várni rá, hogy tanúja legyen.

Március 3-án és 4-én este pedig Merkúr Vénusz együttállás lesz.

A két bolygó egymáshoz igen közel, alig 1 fokra (ez két, egymás mellé tett teliholdnak felel meg) várja majd a megfigyelőket, akár 3-án, akár 4-én hasonló távolságban lesznek egymástól. 

Napnyugta után fél órával 7 fokos magasságban láthatjuk mindkettőt, a fényes Vénuszt vehetjük előbb észre, de a segítségével a tőle jobbra lévő Merkúrt is könnyen megpillantjuk ekkor. 3-án közvetlenül egymás mellett lesznek, 4-én pedig a Merkúr áll egy egész kicsivel magasabban. 

Mácius 7-én pedig Hold-Jupiter együttállás lesz,.

7-én éjfélre a Hold kb. 10, a Jupiter pedig 4 fok magasan, pontosan a 73 százakljos megvilágítású Hold alatt helyezkedik el, ekkor még egymástól 6 fok távolságra lesznek, hajnalra azonban már csak 4 fok választja el őket egymástól, a Jupiter ekkor már kissé balra áll a Hold alatt.

Az ilyen együttállások kapcsán érdemes lehet azzal is kísérletezni, hogy a Jupitert meddig látjuk szabad szemmel, ugyanis a Hold közelsége miatt könnyebb rátalálni a világos égbolton is, teljesen tiszta, páramentes égen akár még napkelte előtt pár perccel is észrevehető maradhat. 

Március 10-én is lesz együttállás, ez esetben a Hold és a Mars együttállása fog látványosan megfigyelhetővé válni az égen.

A távolságuk egymástól kb. 3 fok, és a délkeleti égbolton, 16-17 fok magasan láthatjuk őket. A Marsot hónap közepe felé, a már holdmentes hajnali égen a Tejút egyik legizgalmasabb, csillagködökkel teli területén láthatjuk!

11-én ezt egy Hold-Szaturnusz együttállás fogja követni. A megfigyelést ez esetben hajnali 4-5 óra körül érdemes megejteni.

Ekkor még nincs túl világos. Mivel az éjszakák egyre rövidülnek, sajnos ez azt is jelenti, hogy a hajnali együttállásokhoz egyre korábban kell felkelni, s már nem elég a reggeli kávénkhoz időzíteni a megfigyelést.

Az egyik legérdekesebb jelenség az állatövi fény megjelenése lesz a hónap első felében.

Ezt a tavaszi állatövi fényt a nyugati égbolt alján láthatjuk, napnyugtát követően egy órával már halványan dereng, a legszebb arcát 1,5-2 órával napnyugta után csodálhatjuk meg.

A Naprendszer keringési síkjában lebegő porszemcséken szóródó fény balra dőlő, ferde fénykúpja, a nyugati látóhatártól nagyjából a Fiastyúkig terjed, de igazán sötét helyszínről még hosszabban követhető a vonala.

Vegyük figyelembe, hogy a nyugati égbolt sötétsége a legfontosabb, így ebben az irányban a nagyobb települések fénye még egy egyébként sötét helyszínen is zavaró lehet.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen csillagászat űrkutatás érdeksség


Megtekintések száma: 32832





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet