Figyelem mérgező növény! Leolvadt a bőr a fiú arcáról, miután kaukázusi medvetalphoz ért

2019. február 6., szerda




Borzalmasan megégett a 17 éves fiú, miután a bőre a növénnyel érintkezett.

Rémálommá vált a nyári munka egy virginiai tizenéves számára, aki főiskolai tanulmányaihoz akart pénzt gyűjteni a szünetben.

Az amerikai Alex Childress a Buzzfeed cikke szerint kertészeti munkát vállalt, gyomtalanított, amikor egy bokor metszése közben az arcába csapódott egy óriás kaukázusi medvetalp.

Alex nem tulajdonított jelentőséget a dolognak, a szinte azonnal jelentkező irritációt is betudta a napégésnek, ám mire hazaért, a bőre szinte olvadni kezdett az arcáról.

Azonnal kórházba vitték, ahol eltávolították róla az elhalt bőrfelületet, és kezdetét vette a hosszú gyógykezelés. Később az orvosoktól megtudta, hogy súlyos, harmadfokú égési sérüléseket szenvedett.

A sebei két hónap alatt begyógyulnak, de Alex még 6-12 hónapig nem léphet ki a napra.

A fiú kezelése 15 ezer dollárba (több mint 4 millió forintba) kerül, a kórházi számlák kiegyenlítésére szülei gyűjtést indítottak a gofundme.com-on.

A kaukázusi vagy más néven óriás medvetalp Európában is meghonosodott veszélyes, mérgező gyógynövény, amely már az emberi bőrrel érintkezve kifejti hatását.

A Wikipédia leírása szerint bőrre került növényi anyag extrém módon fényérzékennyé teszi a bőrt, amelyen égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg.

Magyarországon Zircről, Szombathelyről és Szarvasról a botanikus kertekből, arborétumokból kivadulva jelent meg a nyolcvanas években kisebb területeken. Már nálunk is előfordult, hogy egy túrázónak égési sérülést okozott a növény, de elterjedéséről nincs szó.

Pár éve a hírek szerint Keszthely környékén már tömegesen is előfordult, de ezt határozottan cáfolta a város polgármestere, aki szerint csak a Pannon Egyetem Georgikon Karának külterületi telephelyén található kaukázusi medvetalp, mert a mezőgazdaság-tudományi egyetem a hatvanas években kísérletezett a növénnyel.

A kaukázusi medvetalp szárának átmérője 3–10 centiméter, a levelek 1-2 méter szélesek. Késő tavasztól nyár végéig virágzik, a sok kicsi, fehér virág csomókban helyezkedik el a 80 centiméter átmérőjű ernyős virágzaton.

Nagyon hasonlít a kisebb termetű, és jóval kevésbé veszélyes közönséges medvetalpra. Erősen invazív faj, az összes többi növényt kiszorítja az adott területről.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes egészség durva figyelmeztetés


Megtekintések száma: 84406





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet