Figyelem! Tele van a világ mézkészlete rovarirtószerekkel!

2017. október 9., hétfő
Fontos és durva dologra hívták fel a figyelmet a mézzel kapcsolatban.

Úgy néz ki, komoly gondok vannak az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban egyaránt, ugyanis egyes termékek komoly mérgeket tartalmaznak.

És az effajta káros anyagoktól egyre több kerül a boltok polcaira.

A méhek mindemellett egyáltalán nincsenek kedvező helyzetben. Gyakorlatilag a kihalás szélén vannak, és évről-évre egyre csökken a populációjuk világszerte.

A legnagyobb veszélyt a rovarirtó szerek, főként a neonikotinoidok jelenthetik, ezek ugyanis nem csak a méheket irtják, de lassan az embereket is, mivel bekerülnek a mézbe, és így az emberi szervezetben is kimutathatók egy friss kutatás szerint.

Az új tanulmány szerint a világ mézkészletének 75 százaléka neonikotinoidokkal szennyezett.

Ez egy olyan hátborzongató adat, mely miatt legjobb lenne az összes mézkészletet visszahívni és megsemmisíteni, de ezt nyilvánvalóan nem teszik meg a gyártók és a termelők, mivel az teljese csőddel járna számukra.

A rovarölő szerek koncentrációja a mézben általában nem elég magas ahhoz, hogy veszélyt jelentsen az emberre vagy a méhekre, ez azonban egy óvatos becslés, ráadásul halmozódhat, így könnyen elérheti a kritikus szintet sok kutató és egészségügyi szakember szerint.

A vizsgált minták egyharmadában ugyanakkor elegendő neonikotinoid volt ahhoz, hogy befolyásolják a rovarok egészségét és megzavarják a rovarok táplálkozási és beporzási szokásait.

Ezek az emberre is hasonló hatással lehetnek.

Az utóbbi idők kutatásai azt mutatják, hogy a neonikotinoidok nagy veszélyt jelentenek a méhekre és egyéb hasznos rovarokra. Nem véletlen, hogy egyre több helyen küzdenek a problémás rovarölő szerek betiltásáért, ez azonban nem megy gördülékenyen.

Sokak szerint az emberi egészség a modern világban azért romlott le ilyen nagy mértékben - ugrásszerűen nő a rákos megbetegedések száma - mert az élelmiszerek tele vannak különféle méreganyagokkal.

Ilyen a tej, a méz, és sok más egyéb, nemrég ráadásul a vízből is kimutattak több tonnányi mikroműanyag részecskét is.

nem tudni, hogy a folyamatok, és saját populációnk, és a környezete mérgezése hová vezet, de sok kutató szerint itt az ideje változtatnunk az emberi habituson, míg nem késő.

OSZD MEG másokkal is!

egészség feltáró élelmiszeripar figyelmeztetés


Megtekintések száma: 38762

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet