​Figyelmeztet a NATO főtitkára: biztonsági fenyegetéssé válhat az egészségügyi válság

2021. február 28., vasárnap




Fontos figyelmeztetést tett közzé!

Meg kell előzni, hogy az egészségügyi válság a biztonságot veszélyeztető fenyegetéssé alakuljon, ugyanis mindazok a kihívások, amelyekkel a világjárvány előtt küzdeni kellett, továbbra is fennállnak - jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben, az Európai Unió tagállamai vezetőinek videóösszeköttetéssel rendezett csúcstalálkozójára érkezve pénteken.

Jens Stoltenberg az Európai Tanács épületében tartott érkezési nyilatkozatában kiemelte, a továbbra is fenyegetést jelentő kihívásokkal csak közös erővel képes megküzdeni az Európai Unió és Észak-Amerika.

A főtitkár a kihívások között Oroszország agresszív fellépését, a terroristák egyre durvább támadásait, a kibertámadásokat, Kína megerősödését, illetve a klímaváltozás jelentette biztonsági fenyegetést sorolta fel. Mindezekkel összefüggésben fontosnak nevezte, hogy a NATO és az Európai Unió megerősítse ellenállóképességét, stabilizálja a Nyugat-Balkánt és együtt dolgozzon a migráció megállításában.

A legfontosabb jelenlegi feladatnak a koronavírus-járvány elleni fellépést nevezte, amelyhez tájékoztatása szerint a katonai szövetség minden rendelkezésére álló eszközzel és képességgel, köztük mobilkórházak felállításával és az egészségügyi személyzet és eszközök szállításával nyújt segítséget.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke köszöntőjében azt mondta: a NATO, ahogy korábban is, kulcsfontosságú szerepet játszik Európa és Észak-Amerika összekapcsolásában, amelyeket azonos demokratikus értékek és közös stratégiai érdekek kötnek össze. Kijelentette, a Joe Biden vezette új amerikai kormányzattal a felek képesek lesznek megújítani a transzatlanti szövetséget.

Kiemelte, stabilitásra és kiszámíthatóságra van szükség Európa és a NATO-szövetséges országok szomszédságában, illetve arra, hogy úgy az EU mint a katonai szövetség megerősítse ellenállóképességét az olyan új típusú kihívásokkal szemben, mint a kiber- és a hibrid támadások, valamint a dezinformáció.

Erős partnerség erős partnereket igényel, ami erősebb Európai Uniót és erősebb Észak-atlanti katonai szövetséget jelent - tette hozzá Michel.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői a videókonferencián keresztül rendezett csúcstalálkozó pénteki munkanapján Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen áttekintik a jelenleg folyamatban lévő kezdeményezéseket a védelmi beruházások, a képességfejlesztés és a műveleti készenlét témájában. Megvitatják továbbá az unió kibertámadásokkal és a hibrid fenyegetésekkel szembeni ellenállóképességének növelésére irányuló munkát. Végezetül megbeszélést folytatnak az uniónak a déli szomszédsággal fenntartott kapcsolatairól, azt követően, hogy decemberben az Európai Tanács nyilatkozatot fogadott el e partnerségről, amelyben kiemelte, hogy a demokratikus, stabilabb, környezetbarátabb és virágzóbb déli szomszédság stratégiai prioritást jelent az EU számára.


Megtekintések száma: 3163





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet