Figyelmeztetést adtak ki: geomágneses vihar tart a Földünk felé!

2018. szeptember 12., szerda
Akár károkat is okozhat! Nem árt, ha a lakosság felkészül üzemzavarokra, furcsaságokra!

Riasztást adott ki a Nemzeti Éghajlati Adatközpont!

A National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) szerint a mágneses vihar várhatóan még ma eléri a bolygónkat. 

A veszélyességi skálán mérsékelt besorolást kapott, de a vihar így is durva károkat okozhat az elektromos berendezésekben 

– írja a The Daily Mail.

Mágneses vihart okozó napkitörés olyankor keletkezik, mikor a Napból a csillagközi térbe áramlanak ki nagy mértékben a részecskék.

A földet elérve az elektronikus készülékekben, műholdakban okozhatnak károkat, így akár a navigációt és a repülést is ellehetetleníthetik.

A kutatók szerint a napszél és a mágneses vihar Magyarországtól északabbra éri el a bolygót, és akár a brit szigetekről is látható északi fény jelenséget hozhat létre.

Mi történne egy igazán nagy kitörés, egy "szuper napvihar" esetén? Ezt vizsgálta meg a Royal Academy of Engineering szakértői bizottsága, amely most közölte erről készített tanulmányát.

A munka során az 1859-es Carrington-vihart vették alapul, amikor olyan "bombázást" kapott bolygónk a Napból, hogy az egész világon sarki fények jelentek meg (nem csak a pólusok környékén, ahogyan az általában jellemző).

A tanulmány fő megállapítása, hogy lennének komoly problémák, de nem történne katasztrófa, a helyzet kezelhető maradna.

Az áramellátásban adódnának átmeneti zavarok, az elektromos hálózatban nem keletkeznének nagy károk, mert ezeket már úgy tervezték, hogy nagyobb földi ("hagyományos") viharoknak is ellenálljon.

A BBC összefoglalója kiemeli, hogy a legnagyobb probléma a GPS-rendszerben, illetve az ezt használó technológiáknál jelentkezne.

A vihar 1-3 napra bénítaná meg a rendszert, aminek a következményét a legtöbben a mobilszolgáltatásban éreznék meg. Ennél is nagyobb gondot jelentenének a repülőgépek és hajók navigációjában jelentkező problémák, a tanulmány itt a tartalék rendszerek szerepét hangsúlyozza.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes földünk figyelmeztetés felhívás


Megtekintések száma: 15567

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet