Figyelmeztető jel a globális felmelegedésre: Dél-Amerikában honos cápafajt sodort partra a víz Skóciában

2016. október 13., csütörtök




Ijesztő mementója lehet egy globális jelenségnek az a cápatetem, melyet most sodortat partra a hullámok Skóciában. A tudósok egyelőre értetlenül állnak az eset előtt, hogyan kerülhetett egy alapvetően egzotikus vizekben élő cápa Skócia közelébe.

Egy másfél méter hosszú kék cápa tetemére bukkantak járókelők az egyik skóciai tengerparton. Ebben nem csak az a különleges hogy egy cápát sodort partra a víz, hanem az, hogy milyen cápát.

Titokzatos tetem

A rejtély ugyanis ott kezd még érdekesebbé válni, hogy mikor megvizsgálták a kiérkező szakemberek, hogy milyen fajról lehet szó, arra jutottak, hogy ez egy kék cápa.

A kék cápa viszont a forróbb éghajlati övekben mozog, leginkább Dél-Amerika közelében, de még ott sem merészkedik nagyon a part közelébe, a sekély vizekbe.

A Hétfőn megtalált tetemre eredetileg egy kutyáját sétáltató férfi talált rá, a Tentsmuir Beach közelében.

Alapvetően tehát egy igazi mélytengeri ragadozóról van szó, nem egy part mentén vadászó állatról, és jelenleg senki sem tudja, hogyan kerül ide ez a példány.

Ez a cápafaj egyébként alapvetően nem agresszív, de előfordultak már támadásos esetek, ezért az emberek félnek tőle, valamint sokan nem tudják megkülönböztetni más cápáktól.

A globális felmelegedés hozhatta ide

Egyelőre nem tudni, hogyan került ide ez a cápa. Elméletben lehetséges, hogy felússzon egy példány idáig, de nem őshonos a környéken. Előfordulhat, hogy puszta véletlenről van szó, és egyetlen egyed volt itt, ami el is pusztult, mert talán beteg volt.

Mások viszont úgy vélik – ők vannak talán a legtöbben – hogy a globális felmelegedés fájó mementója lehet ez a cápatetem. Ugyanis remekül érzékelteti azt az aggasztó folyamatot, mely világszerte zajlik: az élővilág, az ökoszisztéma és az éghajlat teljesen átalakul, melegszik.

A cápa valószínűleg nem egyedül volt, és hamarosan Skócia amúgy korábban hideg vizű partjainál is jelen lesz, ahogyan nagyobb, sokkal veszélyesebb rokonaik is.

Mindez annak köszönhető, hogy az éghajlatunk az ember által kibocsájtott üvegházhatást okozó gázok miatt felmelegszik.

Minden évben nő egy kicsit az átlaghőmérséklet, így az óceánjaink is szép lassan felforrnak, ezért az eddig délen élő fajok egyre inkább elszaporodnak az északi területeken lévő víztömegben

Ha ez a folyamat így fog folytatódni, akkor nem csak a vérszomjasabb cápák jelennek meg majd az eddig védett partokon, hanem a különböző vírusokat, betegségeket terjesztő rovarok, szúnyogok is, melyek eddig a trópusokon szedték áldozataikat.

globális felmelegedés tudomány érdekes érdekesség természet


Megtekintések száma: 30583





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet