Fokozódik az olajlobbi küzdelme - Trump feketelistázza a klímatudatos partnereit?

2017. január 9., hétfő




Úgy tudni, Trump összeírja, kik azok, akik klímatudatosan állnak hozzá a dolgokhoz, őket pedig egy úgynevezett feketelistára teszi.

Trump hatalom átvételi stábja 74 pontos kérdőívet osztott ki az Energiaügyi Minisztérium alkalmazottainak, mely mintha a klímaváltozással kapcsolatos munkát végző munkatársakat térképezné fel.

Korábban Trump egyenesen "baromságnak" nevezte a globális felmelegedés elméletét. Nem hisz ebben, és nem hisznek a vele kapcsolatban lévő iparág érdekeltségei alá tartozó befolyásosabb embere sem. Donal Trump a piac, és az olajipar embere, így biztosak lehetünk benne, hogy az olajlobbi egyik fő vezéralakja lesz az elkövetkező években.

Máskor a kínaiak egyfajta csalásának nevezte a klímaegyezményt is. Rendkívül erős szavakkal bírálja az elméletet, holott mindenki számára nyilvánvaló, hogy létezik klímaváltozás.

Szerinte a kínaiak azért találták ezt az egészet ki, hogy minél több napenergiás eszközt tudjanak eladni a világpiacon. Ígéretet tett rá, hogy “visszahozza a szenet”, a világ egyik legszennyezőbb energiahordozóját és kihátrál a párizsi klímaegyezmény alól.

A harc első lépéseként egy olyan embert nevezett ki az Energiaügyi Minisztérium élére, aki hozzá hasonlóan kifejezetten nem hiszi, hogy létezik globális felmelegedés.

Most egyre több hasonló beállítottságú személyt ültet a Környezetvédelmi Hivatal élére, és tanácsába.

Ráadásul külügyminisztere az Exxon Mobil vezérigazgatója lesz a külügyminisztere (Rex Tillerson), mert az üzletembernek jó kapcsolatai vannak a Kremlin-közeli orosz gazdasági elittel.

A most Trumpék által kiadott kérdőív célja pedig nem más, mint az, hogy feketelistázni tudják a velük nem egyező nézeteket vallókat globális felmelegedés ügyben. vagyis az olajlobbi harca kezd új fokozatba kapcsolni, és minden erejükkel azon lesznek, hogy megmaradt pozícióikból eltávolíthatatlanok legyenek.

Az egyik tisztségviselő egyfajta halállistának nevezte, vagyis olyan dokumentumnak, amely alapján majd eltávolítják az embereket az állásukból.

A kérdő ív rákérdez többek között arra, hogy kik vettek részt az ENSZ klímakonferenciáin (COP). Egy másik kérdés arra vonatkozik, kik voltak aktívak az Interagency Working Group on the Social Cost of Carbon nevű, több minisztériumon átívelő munkacsoport munkájában.

Minden tudós nevét és véleményét bekéri, akik korábban dolgoztak a iminisztérium által üzemeltetett laborokban, és a publikációikat is, melyek alapján képet kaphatnak arról, ki az , aki a globális felmelegedés elméletét támogatja, és tekinti mérvadónak.

A kérdőív valószínűleg a klímatudományos kutatásokat végző munkaerőt térképezi fel, mert az Energiaügyi Minisztérium laboratóriumainak nagy részében klímaváltozással kapcsolatos munkát végeznek.

Sokak szerint Trump kérdőíve már eleve megsérti az USA normáit, de ez önmagában még nem jelent semmit, ha az emberek nem emelik fel kellőképpen a hangjukat ellene.

A mostani Trump akciók és az olajlobbi egyre inkább pörgő gépezete remekül mutatja, hogy egy letűnt kor, egy egyre kopó ideológia hogyan próbálja saját demagóg nézeteit még egyszer utoljára reáerőszakolni a világra, mielőtt végleg eltűnnének, és átvennék a helyüket a zöldenergia források, és technológiák.

globális felmelegedés globális klímaváltozás környezetszennyezés olajlobbi


Megtekintések száma: 20932





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet