Föld nagyságú bolygókat találtak egy közeli csillagnál!

2017. augusztus 10., csütörtök




A csillag maga ráadásul szabad szemmel is látható, élet is lehet rajtuk.

A Tau Ceti körül találtak rá négy nagyobb méretű, Földszerű bolygóra, jelentették be nemrég a csillagászati szakemberek.

Ezért jelentős a felfedezés, mert a csillag alig 12 fényévnyire van tőlünk, ami azt jelenti, hogy 12 évig kellene csupán utaznunk fénysebességgel, hogy odaérjünk. Ez persze sok idő, de csillagászati léptekben nagyon kis távolság.

A most felfedezett bolygók nagyjából 1,7 Földnek megfelelő mérettel rendelkeznek.

A Tau Ceti és a Naprendszerünk összehasonlítása

Két égitest a lakhatósági zónában kering, vagyis könnyen lehet, hogy folyékony víz van a felszínükön. A bolygók gravitációs húzása hatással van a csillag mozgására, ezt sikerült érzékelni a kutatóeszközökkel.

Azt azonban hozzátették a tudósok, hogy a helyzet nem ennyire egyszerű, mivel bár élet lehet rajta, egy hatalmas törmelékkorong veszi körül a Tau Cetit, amiből rengeteg törmelék és aszteroida sodródhat a bolygók felé.

Talán ez már meg is történt a múltban, mindent kipusztítva, ha volt is élet rajta.

A tudomány most úgy véli, hogy a napszerű csillagok körül található bolygónkon lehet a legideálisabb a környezet az élet számára, mivel itt a bolygóknak nem kötött a tengelyforgásuk.

Ez azt jelenti, hogy nem mindig egyetlen és ugyanazon oldaluk fordul a napjuk felé.

Ezek az eredmények közelebb vihetnek minket ahhoz, hogy komolyan megnöveljük az esélyét annak, hogy földönkívüli életre és világokra találjunk a jövőben.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány idegenek csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 44447





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet