​Földközelségbe kerülhet szombaton egy hatalmas aszteroida

2021. január 13., szerda
A NASA kutatói árgus szemekkel figyelik a 48 ezer km/h-ás sebességgel az univerzumban száguldó űrsziklát, ami hamarosan megközelítheti bolygónkat.

Az Express információi szerint a 2021 AL1 névvel ellátott aszteroida január 16-án keresztezheti a Föld pályáját. 

A hatalmas kozmikus kődarab nemrég haladt el a Mars mellett, majd a bolygónkkal való randevúja után a Vénusz felé veheti az irányt.

A 2021 AL 1 körülbelül 30 méter átmérőjű, becsapódástól azonban szerencsére nem kell tartanunk, mivel 9,4-szer távolabb lesz még így is tőlünk, mint amennyire a Hold helyezkedik el a Földhöz képest, ami nagyjából 2,2 millió kilométert jelent.

A NASA mindezek ellenére földközeli objektumnak, vagyis NEO-nak minősítette az űrsziklát – az ezen kategóriába sorolt kozmikus tárgyak általában potenciálisan veszélyesek a bolygónkra nézve, viszont annak az esélye, hogy talajt érjenek és károkat okozzanak, egészen minimális.

Legutoljára a 2013-as oroszországi cseljabinszki meteoresemény során történt egy kisebb katasztrófa, amikor is a becsapódás után több mint 7 ezer épület rongálódott meg, valamint közel 1,3 ezer ember szenvedett sérüléseket.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 5827

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet