Földönkívüli anyagban akadt meg a bányászok csákánya

2016. március 28., hétfő




A mérések egyértelműen igazolták extraterresztriális eredetet, ráadásul a króm- és oxigénizotópok arányai miatt igencsak meglepődtek a tudósok.

Bár már 5 éve rátaláltak, most sikerült az elemzéseknek megfelelő helyet találni a földönkívüli égitestnek a rendszerben.

Mint ismeretes, 2011. június 16-án a svédországi, kinnekullei kőbányában dolgozó munkások éppen egy gyenge, ipari minőségű mészkőréteget fejtettek le a legfelső “Glaskarten 3″ nevű rétegről, amikor felfedeztek egy 8×6,5×2 cm-es szürke színű anyagzárványt.

Már először azt gondolták a bányászok, hogy fosszilizálódott meteoritot találtak, hiszen a környéken korábban több mint 100 db hasonló meteorit került már elő az évtizedek során - írja a csillagaszat.hu

foldonkivuli-zarvany

Az ilyen meteoritok fő összetevői a kalcit, agyag és spinell, de ez utóbbi eltért a korábban itt találtakétól.

Annak érdekében, hogy meteoritként azonosítsák a mintát, meg kellett mérni az ozmiumizotóp-arányait (Os187/Os188) és a körülvevő anyagrész ozmiumtartalmát is analizálni kellett.

A mérések egyértelműen az extraterresztriális eredetet igazolták, ráadásul a króm- és oxigénizotópok arányai miatt ez a meteorit eltért az ismert fosszilis meteoritoktól. A meteorit 2016. március 15-én került hivatalos státuszúként a Meteoritical Bulletin adatbázisába.

A fosszilis meteoritok története 1952-ben kezdődött, amikor ugyanitt találtak egy sötét zárványt az egyik feltárt kőágyon.

Az üzem paleontológiai érdeklődésű vezetőjének kérésére a sötét zárványt kettévágták, majd félretették, mint érdektelent. Huszonhét évvel később látta meg egy geológus, aki felkiáltott: "ez olyan mint egy meteorit!". 

Az elkövetkező 20 évben 101 darab ilyen meteoritot találtak a környéken, sokkal többet, mint várnánk! 480 millió éve történt az ún. ordoviciumi meteoritbombázás, az Österplana L kondrit éppen ekkor hullott Földünkre.

foldonkivuli-zarvany-2

Napjainkban 10 db ilyen szórásmezőt tartunk nyilván, Svédország, USA, Hawai, Kanada és Chile vidékein. A típusok között IAB, IIIAB vasmeteoritok, CM kondrit, H és L kondritok is megtalálhatók. Hullási koruk különféle, 2,1 - 480 millió év közé tehető. 

A svédországi Österplana-, Gullhöge- és Brunflo-meteoritmezők kora 463-480 millió év. Speciális körülmények kedvező kombinációja kell ahhoz, hogy egy meteorit ilyen hosszú időn keresztül megőrződjön.

tudomány


Megtekintések száma: 7175





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet