Földönkívüli élet jeleit észlelték egy másik rendszerben: alig 40 fényévnyire van tőlünk!

2023. augusztus 6., vasárnap
A Naprendszerünk tükörképe egy idegen civilizációnak adhat otthont: a NASA vizsgálódik.

Létezik egy rendszer, ami a kozmosz nem is annyira távoli szegletében van, és úgy néz ki, hogy a NASA eddigi adatai alapján életet rejthet.

Méghozzá az sem lehetetlen, hogy fejlett életet, azaz egy értelmes civilizáció otthona lehet.

A Trappist nevű naprendszert néhány évvel ezelőtt fedezték fel, már akkor bombaként robbant a hír, hogy egy igazán különleges rendszerről lehet szó.

A Trappist bolygóinak elhelyezkedése, a saját napjuktól való távolsága ugyanis ideális az élethez.

Azaz folyékony formában megmaradhatott több bolygón is a víz, és a hőmérsékleti viszonyok is ideálisak, mivel a lakható zónán belül helyezkednek el.

A Trappist rendszer ráadásul csillagászati értelemben elérhető távolságban van: alig 40 fényévnyire.

Persze ez is brutálisan soknak hangzik, de ha a NASA által fejlesztett térhajtómű valóban működőképes lesz és hamarosan űrutazásra alkalmas, akkor alig 40 év alatt oda lehetne érni ebbe az idegen világba.

Friss kutatási eredmények azt mutatják, hogy elég víz lehet az élet számára a Trappist-1 bizonyos bolygóin.

Ez pedig azonnal felvetette a lehetőségét, hogy talán már rég kialakulhatott rajta az élet.

Mi több, egyes kalkulációk szerint egy-egy összetettebb civilizáció is élhet ezeken az égitesteken, ugyanis elég idejük lehetett végigmenni az egyedfejlődésen evolúciós úton.

A Hubble távcsővel még a bolygókat ért káros sugarak mértékét is kiszámolták, és ez is olyan határértéket mutat, ami lakható.

Végső soron akár üzeneteket is lehetne a Trappist-1 felé küldeni - vélik a kutatók, akik szerint nem kizárt, hogy a jelekre válaszolnának is, ha valóban létezik ott fejlett, vagy most fejlődő civilizáció.

Az, hogy eddig nem hallottunk felőlük, annak számos oka lehet.

Rejtőzködnek, más, inváziós szándékú fajok elől, vagy csak egyszerűen nincsenek még az űrutazás, vagy technológia azon szintjén, hogy ezt megtehetnék.

A gond az, hogy az üzenetek csak nagyon sokára érnének oda, és mire válaszolnának is, az általuk dekódolt üzenetre - ha valóban van ott élet - akkor mire visszaküldenék a választ, könnyen lehet, hogy az emberiség is kihalna, vagy egy újabb technológia szintre jutna

- teszik hozzá.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes


Megtekintések száma: 114194

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet