​Földönkívüli életformák jeleire a szomszédunkban drámai bejelentést tett a NASA

2023. szeptember 10., vasárnap
A tudósok szerint a foszfin jelenléte arra utalhat, hogy mikrobák lehetnek a bolygó légkörében.

Nagy bejelentést tettek hétfő délután brit és amerikai kutatók: rádióteleszkópok segítségével vizsgálták a Vénusz légkörét, és foszfint, vagyis szervetlen foszformolekulát azonosítottak. A tudósok szerint ez komoly felfedezés, mert akár arra is utalhat, hogy mikrobák lehetnek a bolygó légkörében – írja a hvg.hu.

A csillagászok régóta feltételezik, hogy a Vénusz nagy magasságba nyúló felhői mikrobáknak adhatnak otthont, mert azok a magaslégkörben lebegve elkerülhetik a felszín perzselő hőségét, ugyanakkor el kell viselniük a rendkívül savas környezetet. 

A kimutatott foszfin ilyen földönkívüli lebegő életformák jele is lehet.

Az amerikai, brit és japán tudósokból álló nemzetközi csoport mérései szerint a foszfin csak rendkívül alacsony koncentrációban van csak jelen a Vénusz légkörében: egymilliárd molekula között mindössze húsz található belőlük.

A szakemberek a felfedezés után megvizsgáltak minden olyan lehetséges verziót, ami miatt foszfin kerülhetett a légkörbe – például vulkanikus tevékenységet vagy a nap sugárzását –, ám arra jutottak, hogy egyik folyamat sem képes ilyen koncentrációban előállítani a szervetlen foszformolekulát.

Clara Sousa Silva, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) munkatársa szerint váratlan meglepetés volt a foszfin felfedezése a Vénuszon. 

Az eredmény azonnal felvet több kérdést is, például hogy hogyan maradhat ott életben bármilyen organizmus. A földön egyes mikrobák akár 5% savat is elviselhetnek a környezetükben, de a Vénusz felhői lényegében teljesen savakból állnak.

A kutatóknak jmeggyőződésük, hogy jelentős felfedezést tettek, ugyanakkor elismerik, hogy az élet Vénuszon való jelenlétének igazolásához még rengeteg munkára lesz szükség. 

Habár a bolygó magaslégkörében lebegő felhőkben kellemes 30 Celsius-fokos hőmérséklet uralkodik, a környezet rendkívül savas – mintegy 90 százalékban kénsavból áll – ami komoly kihívást jelent minden ott életben maradni szándékozó mikroba számára

– írja a lap.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 185121

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet