Földönkívüli eredetű organizmusokra bukkantak a Naica barlangrendszerben

2021. augusztus 7., szombat




A baktérium mangánt eszik, és a mexikói Naica barlangrendszerében található kristályokban bukkantak rá.

Nemrégiben beszámoltunk róla, hogy Mexikóban a Naica bánya, illetve barlangrendszer mélyén lévő hatalmas kristálybarlang kristálypilléreiben olyan különleges mikroorganizmusokra bukkantak, melyeket sikerült laboratóriumi körülmények között életre kelteni.

Az előzetes vizsgálatok alapján a baktériumok minimum 10.000 évesek, de egyes becslések szerint ennél jóval régebbiek, akár 50.000 évesek is lehetnek.

Nem szokványos organizmusokról van szó, és genetikai kódjaikat megvizsgálva elmondták a tudósok, és genetikusok, hogy ezekhez hasonló lényeket aligha találni a Földön.

Nagyon különlegesek, és a genetikai szekvenciájuk nagyon eltérő a Föld élőlényeinek nagy részétől.

Egyesekben a pletykák szerint még az is felmerült, hogy talán idegen mikrobák lehetnek, amik egy üstökössel jutottak el bolygónkra az ősi időkben, és azonnal konzerválódtak ebben a zárt közegben.

Most újabb megdöbbentő dolgok derültek ki, melyek valóban arra utalnak, hogy közük lehet a földönkívüli élethez.

Egyrészt előre vetíti ez a felfedezés, hogy más, mostoha és zárt körülmények között is lehet élet, valamint azt is, hogy ezek a prehisztorikus baktériumok, mikrobák feléleszthetőek még több tízezer év elteltével is.

Vagyis a Marson, vagy az Európán is lehetnek hasonlóak, amiket majd hazahozhatunk, és laboratóriumokban kitenyészthetünk.

A kristálypillérekben mintegy 100 különböző mikrobát találtak, de volt köztük egy baktérium, mely különleges volt, ugyanis mangánon él.

A mikrobák nagy része egyébként 90%-ban ismeretlen volt a Földön, vagyis felmerült a lehetősége, hogy földön kívülről származnak.

A különös mikrobák valószínűleg szulfitokkal, mangánnal vagy rézoxiddal táplálkoznak. Mivel a barlang belsejében nincs fény, az élet bármely formája a kemoszintézisen alapul, vagyis az energiát a napfény energiája helyett kémiai reakciókból nyeri.

Az élőlény a szervetlen anyagok eloxidálásával nyert energiával építi fel szervetlenből saját szerves anyagait.

Azért ennyire nagy és úttörő a mostani felfedezés, mert egyrészt valóban úgy néz ki, hogy a földön kívülről származó, üstökössel, vagy meteorittal érkező organizmusokról van szó, másfelől remekül szemléltetik azt, hogy ezek megélhetnek a legmostohább közegben is.

A jövőbeli Mars utazásoknál ezt figyelembe kell venni, és érdemes lesz a Mars talajában mélyebb rétegekbe is lefúrni, ugyanis az ott található barlangrendszerekben még igen komoly meglepetések érhetik a kutatókat. 

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen idegen földönkívüliek idegenek


Megtekintések száma: 71172





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet