Földönkívüli ökoszisztéma alakult ki ezen a titokzatos szigeten: a tudósoknak is rejtély

2023. augusztus 15., kedd
Nézd meg a képeket, nem fogod elhinni, hogy a Földön jársz!

Ez a sziget számos furcsábbnál furcsább növény otthona, melyek sehol máshol a Földön nem nőnek.

Csak úgy mint a Galápagos szigetek, ez a sziget is hemzseg ritka növényekben, 825 ritka faj él itt, melyek több mint harmada endemikus, vagyis csak egy bizonyos élőhelyen élő faj.

Különleges fajú növények miatt különleges fajú állatok élnek a szigeten.

A hüllő fajok és a szárazföldi csiga fajok 95%-a sehol máshol a világon nem fordul elő. 

Az óceán élővilága is rendkívül változatos a sziget közelében, 253 zátony-építő korall faj, 730 féle part menti hal, valamint 300 különböző fajtájú rák, homár és garnéla népesíti be a sziget vízi világát.

Socotra már 250 millió éve létező szigetcsoport, már azóta a különböző madarak, növények és állatok melegágya. A földrészektől való elszigeteltsége miatt a sziget növény-és állatvilága sohasem terjedt át a szárazföldekre.

Socotra egyik legszembetűnőbb növénye a sárkány vére fa, ami egy rendkívül furcsa kinézetű, esernyő alakú fa. Vörös nedvéről a régen itt élő őslakosok úgy hitték, hogy a sárkány vére.

Gyógyszerként és festékként használták. 

A fából kinyert nedvet ma is festéshez és lakkozáshoz használják.A sziget másik különleges növénye az aloe, melyet gyógyászati és kozmetikai célokra használnak.

További endemikus növények közé tartozik a Dorstenia gigas, Moraceae, a Dendrosicyos socotranus nevű uborkafa, a ritka Socotran gránátalma (Punica protopunica), az Aloe perryi és a Boswellia socotrana.

A kicsiny sziget csendes idilljét szinte semmi sem zavarja. Időnként egy-egy repülő, vagy hajó képes csak megtörni a mozdulatlan "homokfestmény" látszatát.

Olyan az egész hely, mintha egy nagy múzeumban járna az ember, kinn a természetben. Megannyi érdekes teremtmény, furcsábbnál furcsább, ide-oda tekergő növények, egymásba növő facsoportok, soha nem látott alakú csigaházak. 

Az embert teljesen ledöbbenti az itteni élővilág.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdekesség természet


Megtekintések száma: 9230211

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet