Földöntúli hangok áradnak a Jupiterből?

2016. július 4., hétfő
A Juno űrszonda a Jupiterhez egyre közelebb kerülve olyan földöntúli, már-már rémálomba illő hangokat rögzített, melyek megdöbbentették a  kutatókat. A Juno-misszió az elkövetkező időszakban több olyan kérdésre adhat választ bolygónkkal és a naprendszerrel kapcsolatban, melyet már régóta keresünk...

A lassan a Jupiter magnetoszférájába beeső szonda olyan hangokat rögzített, melyek első hallásra nagyon ijesztően hatnak. A jelenség okát egyelőre vizsgálják, de nem kell megijedni, nem valószínű, hogy földönkívüliek üzenete lenne.

Sokkal inkább tűnik úgy, mint egyfajta nagyon erős mágneses zaj, melyet az erős mágneses mező okoz.

A Juno szondának közel 2 órába telt átverekednie magát ezen a mezőn, mire a jelenség is megszűnt.

A Jupiterhez közeledve folyamatosan egyre több dolgot tudhatunk meg majd Földünkről, annak keletkezéséről, és a naprendszer korai időszakáról is.

A Jupiter már régóta rejtély a tudomány számára. nem tudni, pontosan milyen összetételű a légköre, sem azt, hogy mi is lehet a forrongó gázgömb közepén, vagy hogy pontosan milyen folyamatok okozzák az évezredek óta tartó viharokat a felszínén.

Nem látjuk a magot. A belső szerkezetre irányuló méréseink nagyon közvetettek, de csak ennyire vagyunk képesek. – nyilatkozták a csillagászok a Jupiter magjáról. Elmondható tehát, hogy rengeteg a megválaszolatlan kérdés a Jupiter magjával kapcsolatban.

Ha véget ér a Juno missziója, talán nagyobb képet kaphatunk erről a kérdésről is.

Sőt, a Föld és a naprendszer kialakulásával kapcsolatos kérdéseink is megválaszolhatóak lesznek, ha sikerült "belülről" tanulmányoznunk a gázóriást.

jupiter

A Junonak több tudományos célja is lesz missziója során:

  • A Jupiter atmoszférájában található víz mennyiségének pontos meghatározása. Így eldönthető, hogy melyik bolygóképződési teória helytálló
  • Az atmoszféra összetételének felderítése, hőmérsékletének megállapítása, a felhőmozgások feltérképezése
  • A bolygó mágneses terének mérése, hogy a belső szerkezetét "feltárhassuk"
  • A magnetoszféra részletes vizsgálata a sarkoknál, sarki fények figyelése, és az atmoszférára gyakorolt hatásuk felderítése

Ez utóbbi sarki fényeket nemrégiben sikerült megfigyelni, és csodálatos felvételeket készíteni róla az űrben.

Szemügyre veszi a sarki fényeket, és olyan adatokat gyűjt, amelyekkel feltárulhat a Jupiter keletkezésének folyamata, szerkezete, légkörének és magnetoszférájának felépítése. A NASA közleménye szerint a tudományos megfigyelések legalább egy évig tartanak majd.

A Juno a második szonda lesz a bolygó körül a szintén NASA színekben ott járt Galileo után, amely 1995 és 2003 között vizslatta a planétát.

A nukleáris meghajtású előddel szemben viszont a Juno napenergiával működik, a bolygóközi szondánál valaha bevetett legnagyobb napelemtáblákkal látták el: három paneljének mindegyike 2,7 x 8,9 méteres.

tudomány csillagászat


Megtekintések száma: 4245

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet