Földrengés hozta felszínre az azték piramis végső titkát

2018. július 15., vasárnap




2017-ben óriási födlrengés rázta meg Közép-Mexikót. A katasztrófában rengetegen meghaltak, és jelentős anygai károk keletkeztek.

Azonban volt az egésznek egy pozitívuma is régészeti szempontból.

A földrengés ugyanis valami olyat hozott a felszínre, amit soha nem találtak volna meg a kutatók. Az azték civilizáció egy elveszett darabját....

Amikor a romokat vizsgálták a hatóságok, olyan ősi piramis és egyéb épületmaradványokra bukkantak, melyek az ősi aztékokhoz voltak köthetők.

Az egyik azték piramis, a Teopanzolco belsejében egy komplett, titkos templomot találtak.

A szentélyt Tlaloknak, az azték esőistennek építették. Csak azért fedezték most fel, mert a földrengés kicsit átrendezte belülről a piramist.

Az INAH régésze, Bárbara Koniecza szerint a földrengés következtében “a piramis szerkezetének központi része jelentősen átrendeződött”.

A legnagyobb károk az építmény tetején keletkeztek, ahol Tlalok templomának felfedezése előtt már két másik templomot is feltártak a régészek, ezek egyikét az azték mitológia főistenének, a háború és a nap istenének, Vicilopocstlinak emelték, a másikat pedig ugyancsak Tlalok esőistennek.

Tlalok az azték mitológiában az eső, a mennydörgés és a jó termés istene, minden ehető növény ura.

Az azték felfogás szerint jóságos isten, de árvízzel, aszállyal, jégesővel, faggyal és villámcsapással kárt is tud okozni. Ő sújtotta az embereket reumával és vízkórral.

Ezért a reumások, vízkórosok, a villámcsapás miatt elhunytak, valamint a vízbe fulladt emberek Tlalok égi palotájába kerültek, ahol nagy bőségben állt rendelkezésükre víz, étel és virág.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély érdekes rejtélyek .hihetetlen azték


Megtekintések száma: 36533





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet