Földrengések, cunamik, hurrikánok: ez még csak a kezdet egy amerikai klímakutató szerint!

2017. szeptember 11., hétfő
A java még csak most jön, szerinte egy olyan kataklizmalánc kezdetén vagyunk, ami világokat dönthet majd romba.

Globális változások küszöbén van a bolygónk. Olyan nagy változások határán, melyek alapjaiban változtatnak majd meg mindent.

Ráadásul ebbe a változássorozatba országok, világok bukhatnak bele.

A mostani extrém mértékű időjárás a hurrikánokkal, földrengésekkel és cunamikkal bár nem egyedi, azt még a vaskalapos kutatók is elismerik, hogy minden eddiginél sűrűbben, és nagyobb erővel jelentkeznek.

Ez azt jelenti, hogy a klímaváltozás hatásai ma már közvetlenül érzékelhetők, és egyre durvább lesz a globális időjárás.

"Az elmúlt néhány évben a tengerek felszínének hőmérséklete globálisan a legmelegebb volt a feljegyzések kezdete óta, a legerősebb hurrikánokat jegyeztük fel mind az északi, mind a déli féltekén, mind a Csendes-óceánon, mind az Atlanti-óceánon, ahonnan a jelenleg is tomboló Irma kialakult" - konstatálta Michael Mann, a pennsylvaniai Egyetem egy professzora és kutatója.

"Nem véletlen egybeesés az, hogy egyre több pusztító erejű hurrikánnak vagyunk tanúi, a klímaváltozás hatásai már nem nehezen megfoghatóak. Valós időben látjuk azokat, az elmúlt két hét ennek szomorú élő bizonyítéka."Sajnos van igazság abban, amit mond.

Egyre több klimatológus és egyéb szakember véli úgy, hogy a fokozódó egyre pusztítóbb viharok és időjárási anomáliák mind azért jönnek létre, mert a Föld törékeny és egyensúlyra törekvő éghajlatrendszere felborult.

Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal adatai szerint utoljára egy időben három aktív hurrikánt 2010-ben jegyeztek fel, amikor az Igort, a Juliát és a Karlot nyilvánították hurrikánná erejük miatt.

Az ilyen erős ciklonikus tevékenység annak bizonyítéka, hogy az 1990-es évek közepe óta az Atlanti-óceánon a ciklonok aktív szakaszban vannak annak ellenére, hogy nem minden évben voltak erős viharok.

Ez egyértelműen egy dologgal magyarázható: az óceán felszínének gyors melegedésével.

Vagyis ténylegesen a klímaváltozás az okozója ezen pusztító erejű csapásoknak.

A tudósok közötti nagy vita arról szól, mi játszik nagyobb szerepet ebben, a szennyeződés csökkenése vagy az óceáni áramlatok megváltozása. Mindkettőre van bizonyíték, de még nincs elegendő adat arra, hogy egyértelmű választ adhassanak a kérdésre.

Akárhogy is, még nem tudni, mi lesz a klímaváltozás folyamatának a vége. Úgy néz ki, hogy az ilyen-olyan klímaegyezményekkel aligha lehet megfékezni ezt az egészet, viszont, ha végbemegy, talán teljesen visszafordíthatatlan lesz.

Egyes tájak és vidékek teljesen el fognak sivatagosodni, más tájak pedig élhetetlenül nagy hőség közepette fognak kiüresedni, míg lesznek olyan részek, főleg partmenti régiók, amelyet elönt a megnövekedő tengerszint miatt a nyílt óceán.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek kataklizma klímaváltozás felmelegedés


Megtekintések száma: 69332

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet