​„Folytassátok a harcot!” - mondta Martin Luther King meggyilkolt polgárjogi aktivista lánya

2020. június 25., csütörtök




„Tragikus, hogy még mindig ott tartunk” - utalt 1968-ra, amikor az apját meggyilkolták.

"Folytassátok a harcot a faji igazságosságért!" - üzente Martin Luther King meggyilkolt polgárjogi aktivista lánya, Bernice A. King abban a beszédében, amelyet a nemrégiben rendőri erőszak következtében meghalt afroamerikai Rayshard Brooks gyászszertartásán mondott el kedden.

Brooks búcsúztatására abban a híres atlantai Ebenezer baptista templomban került sor, amelyben annak idején az 1968-ban meggyilkolt Martin Luther King tiszteletes rendszeresen prédikált.

A búcsúztatásra, de már a hétfő esti ravatalozás után is több százan jelentek meg az amerikai fekete közösségek számára ikonikus templomban. Jelen volt például Atlanta afroamerikai polgármestere, Keisha Lance Bottoms. A két búcsúbeszédet Raphael G. Warnock, a templom korelnök tiszteletese, a Demokrata Párt szenátorjelöltje, valamint Bernice A. King mondta el.

"Ismerem, milyen fájdalommal jár apa nélkül felnőni" - fogalmazott Bernice A. King, Brooks gyermekei felé fordulva.

"Tragikus, hogy még mindig ott tartunk" - utalt 1968-ra, amikor Martin Luther Kinget meggyilkolták.

Úgy vélekedett: ez azért történhet így, mert "egyesek a szolgálati jelvényük vagy a politikájuk mögé bújnak, ahelyett, hogy elismernék mások, nevezetesen a feketék emberi mivoltát".

Magasba emelt ököllel azt hangoztatta: "Nincs igazság, nincs békesség!"

Arról beszélt, hogy az Egyesült Államok fordulóponthoz érkezett.

"Ha most elszalasztjuk az alkalmat, akkor ismét ide, a káoszhoz és az önmegsemmisítéshez vezető útra jutunk" - hangoztatta.

Majd leszögezte, hogy a tüntetésekkel mindaddig nem lehet leállni, amíg a fekete közösségek hangját meg nem hallják, és a rendőri reformokra vonatkozó követeléseket nem teljesítik.

Warnock tiszteletes a búcsúbeszédében szavazásra buzdított az őszi választásokon.

A 27 éves Rayshard Brooks június 12-én, egy rendőrségi intézkedés közben veszítette életét. Az egyik rendőrtől elvette az elektromos sokkolóját, mire a másik egyenruhás, Garrett Rolfe agyonlőtte őt. A 27 éves Rolfe ellen gyilkosság miatt már vádat emeltek, és amerikai sajtóhírek szerint akár halálbüntetést is kérhetnek rá. Rendőrtársa, Devin Brosnan szabadlábon védekezhet, vele szemben agresszió miatt emeltek vádat.

OSZD MEG másokkal!

Forrás: Szeretlekmagyarország


Megtekintések száma: 77227





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet