​Fontos változás a külföldről beérkezőknek, jobb ha tudod!

2020. július 29., szerda
Jobb, ha minél többen tudjanak róla!

Változnak a járványügyi szempontból kockázatosnak ítélt, azaz sárga vagy piros kategóriába sorolt, országokból hazatérőkre vonatkozó szabályok szombattól:

Ekkortól ugyanis már nem az állam állja a visszaérkezők vizsgálatának költségét, írja a Népszava.

Augusztus elsejétől már mindenkinek magának kell fizetnie a koronavírustesztet, ha a házi karanténból két hétnél korábban szabadulna – erre a kormányhivatalok kedden emlékeztették a háziorvosokat.

Komáromi Zoltán budapesti háziorvos a lapnak arról számolt be, hogy levélben értesült arról, hogy szombattól nem rendelhet a külföldről hazatérőknek PCR-tesztet a mentőszolgálattól.

Előírták továbbá számára, hogy tájékoztassa a betegeket arról, hol végezhetik el a vizsgálatot, de ennek részletei egyelőre nem tiszták.

Mindeközben csak néhány kórház rendelkezik PCR-tesztelésre alkalmas laborral, a többiek így vagy tőlük vagy magánúton rendelhetik meg a vizsgálatot. 

A lap több helyen is érdeklődött: az állami laborokkal kapcsolatban állóknál 32-38 ezer, magánpiaci szereplőknél pedig 40-50 ezer forint is lehet a teszt elvégzése.

Az sem világos egyelőre, hogy a karanténra kötelezetteket a lakásukban vagy az egészségügyi intézményben kell tesztelni, illetve az is tisztázatlan, hogy csak a munkába visszatérni kívánó családtagnál vagy az együtt nyaralók közül mindenkinél tesztet kell-e végezni.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3258

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet