Fordulat a magyarság eredetével kapcsolatban?

2017. október 10., kedd




Úgy néz ki, egy korábbi elmélet igazolódhat be rólunk, magyarokról.

Felmelegedhet újra a magyarok pontos eredetéről szóló vita. Kiderült ugyanis, hogy a genetikai kutatások azt a korábbi elméletet támasztják alá, hogy az annak idején a Kárpát-medencébe érkező magyar őseink jelentős részben hunok voltak.

Ezt a korabeli DNS mintákból tudták beazonosítani.

Vagyis az ősi honfoglaló magyarok DNS-ének nagyobb része eredhet a hunoktól. Sőt, most azt feltételezik, hogy nem is a honfoglalók, hanem az eleve itt élő avarok beszéltek magyarul.

Valójában tehát a honfoglalók eszerint a teória szerint - mely már korábban is többször felvetődött - onogur bolgárok, vagy azok egy csoportja lehetett, akik Közép-Ázsiából származtak. A hunokkal korábban egyfajta szövetségi viszont ápolhattak.

A honfoglaló magyarokban 30-40% ázsiai eredetű összetevőt találtak.

Abból, hogy ma csupán 4% ez az arány, az a fontos következtetés adódik, hogy a vizsgált honfoglalók hozzávetőleg 10%-ban járultak hozzá a mai magyarság genetika arculatához.

Mivel a honfoglalást követően ismereteink szerint nem történt komoly méretű népességcsere a Kárpát-medencében, sőt további keleti eredetű csoportok – besenyők, kunok – is megjelentek, a tudósok eredményei azokat a korábbi régészeti, antropológiai adatokat erősítik, melyek szerint a honfoglalók kevesen lehettek.

Hihetetlen, de hun gének is keveredtek az ősmagyarok DNS-ébe, kvázi a hunok őseinknek tekinthetők. A középkori krónikákban éppen ez foglaltatott, de ma már ezt az elméletet a régészet elveti.

Sokat azt gondolják, hogy így ezzel akkor a finnugor elméletnek is lőttek.

A dolog azonban nem ilyen egyszerű. 

A magyar nyelvet, az uralkodó elmélet szerint, a honfoglalók hozták magukkal a Kárpát-medencébe, ezért bennük még nagyobb arányban várnánk ennek a nagy létszámú populációnak a genetikai nyomait, mint a mai magyarokban.

Ha pedig tényleg a Kárpát-medencében élő népnek volt az eredeti nyelve a magyar, az is hatalmas paradigmaváltást hozhat magával eredetünk megismerésében. A genetikai adatok ezen elmélet híveit látszanak támogatni.

A kutatók még sokmindent meg fognak vizsgálni, hogy szép lassan kikristályosodjon amagyarok ősi eredetének mikéntje.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen magyarsag történelem magyar


Megtekintések száma: 147926





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet