Fordulat a Trump-ügyben: Zuckerberg belátta, változtatni kell a Facebookon

2020. június 8., hétfő
A Trump-ügy miatt kifakadt dolgozóit most már azzal nyugtatja Mark Zuckerberg, hogy ő is belátta, vannak bejegyzések, amelyekre igenis billogot kell rakni.

Hosszú, saját Facebook-profilján megosztott bejegyzésben írta meg Mark Zuckerberg, mire számíthatnak a közösségi oldal használói az elkövetkező időszakban. 

A szolgáltatást érintő újabb változtatásokat ezúttal nem egy újabb funkció miatt hajtja végre Zuckerberg és csapata, hanem a jól ismert Trump-ügy apropóján. Mint ismeretes, a Facebook több dolgozója is online tüntetésbe kezdett, miután a céget lényegében hidegen hagyta az a bejegyzés, amelyben az amerikai elnök azzal fenyegetőzött, hogy tüzet nyit azokra, akik az amerikai (antirasszista) megmozdulások alatt fosztogatni kezdenek.

Trump írása ellen egyedül a Twitter tett lépéseket, habár ők is csak elrejtették azt, törlésre nem került sor. A Facebook viszont semmilyen retorziót nem alkalmazott az elnökkel szemben, ami a cég egyes munkatársai szerint szégyenletes hozzáállásról tanúskodik. 

A tiltakozók emellett úgy vélekedtek: ez is csak annak bizonyítéka, hogy az amerikai elnökkel elnézőbb a vezetés, míg másokat (értsd: politikai szereplőket) és a sima felhasználókat szigorúan büntetik. A történtek hatására ketten azonnali hatállyal felmondtak a cégnél.

Mark Zuckerberg időközben átgondolhatta a dolgot, ugyanis egy bejegyzésében már arról értekezett, hogy bizonyos vállalati politikákat igenis modernizálniuk kell. Ez Zuckerberg megfogalmazása szerint igen komplex feladatnak látszik, de a cél érdekében (majdnem) bármire hajlandóak. (A memót előbb saját alkalmazottainak küldte el Zuckerberg, s csak azután osztotta meg a nyilvánosság előtt.)

A Facebook-főnök hét pontból álló ígéretének egyike a nagyobb átláthatóság, bizonyos társadalmi csoportok erősebb képviselete, illetve a politikai témájú posztok gondosabb, felelősségteljesebb ellenőrzése. 

Zuckerberg szerint a Facebook egy pozitív hangvételű platform, és nem engedhetik meg, hogy e tulajdonság bármikor is az ellenkezőjére váltson át. Az alapító-vezérigazgató épp azért azt is belátja, hogy az oldalra felkerülő egyes tartalmaknál sokkal szigorúbb fellépésre van szükség, ami a közelgő amerikai elnökválasztás miatt egyébként is fontos ügy.

“Tudom, hogy sokan közületek azt gondolják, hogy valamilyen módon meg kellett volna jelölnünk az elnök [Trump] posztjait. 

A jelenleg érvényben lévő szabály az, hogy ha a tartalom valóban erőszakra ösztönöz, akkor töröljük, és nem engedjük, hogy az emberek továbbra is hozzáférjenek. Mindez teljesen máshogy néz ki a politikai szereplők és az újságírók szempontjából. 

Úgy vélem, hogy az alapelvünk helyes és ésszerű, ám tiszteletben tartom azok véleményét is, akik szerint máshogy kellene eljárnunk” 

– írta a bejegyzésében a Facebook alapítója.

Zuckerberg az elkövetkező időszakban több alternatívát is megvizsgál, és ha úgy találják, hogy a javasolt megoldás jobb, mint a jelenlegi paragrafus, úgy alkalmazni fogják.

A vezető egyébként nem zárkózik el attól, hogy az erőszakot dicsőítő posztokat valahogyan megjelöljék, függetlenül attól, hogy milyen felhasználó írta azokat. Zuckerberg zárásként azonban hozzátette azt is: bármilyen szabálymódosítás csakis ésszel és kellő óvatossággal történhet.

Hogy a téma mennyire komoly, azt a külső hangok erősödése is jól mutatja. Egyetemi és kutatóintézetekben dolgozó mintegy 60 tudós nemrég közös levélben kérte a Facebook-vezért arra, hogy tartsa féken az oldalon megjelenő gyűlöletkeltő bejegyzéseket, különösen azokat, amelyeket maga Donald Trump ír.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 6321

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet