Fordulat az autizmus kutatásában: az anyáknak is köze van a betegséghez

2017. január 16., hétfő




A most bemutatott kutatásai felvetik az anya és magzat kapcsolatának kritikus szerepét a betegség kialakulásában.

Az autizmus titka

Az autizmus kialakulása komoly rejtély a tudósok számára. Ma még nem teljesen tiszta, milyen folyamatok játszódnak le a szervezetben, és hogyan, miféle genetikai tulajdonságok valószínűsítik, hogy valaki autistaként szülessen meg.

Az autizmus nagy titokzatossága rengeteg kutatót ösztönöz arra napjainkban is, hogy a kór eredetét kutassák.

Egyelőre nincs megoldás, vagyis a kialakulásának mikéntje kérdéses, valamint hatásos gyógymód híján is van az orvostudomány.

A most közzétett kutatás azonban közelebb viheti egy lépcsővel az orvosokat ahhoz, hogy jobban megismerhessék az autizmust, és egy napon talán kivédhető, vagy akár gyógyítható legyen.

Köze lehet az anyához is

Ugyan az elmúlt évtizedben azonosították az autizmus genetikai tényezőit, azonban azt is felfedezték, hogy ezek az esetek csak egy kis százalékáért felelősek.

Most a tudósok azt sejtik, hogy a születés előtti, és születés körüli időszak is komoly hatással lehet az emberi szervezetre ilyen tekintetben.

Vagyis az autizmus kialakulása némiképp függ az anyától is. Korábban már azt is pedzegette egy kutatás, hogy ha az anya nem kap elég D vitamint a terhesség idején, akkor nagyobb eséllyel alakulhat ki autizmus.

Ez utóbbiak állatkísérletekben is jól modellezhetőek, és a legújabb kutatások eredményei az anyai immunaktiváció és az annak következményeként a keringésbe kerülő gyulladásos fehérjék lehetséges szerepére mutatnak rá, melyek a placentán keresztül a magzati agy fejlődésének kritikus periódusában okozhatják a későbbi tünetekért felelős neuronhálózati eltéréseket.

A jövő eljárásával gyógyítani is lehet majd?

Az idegsejtek vizsgálatával is egyre közelebb juthatunk ahhoz, hogy a betegségre valahogyan ki tudjunk hatni a jövőben.

Sokan a genetikai szerkesztést látják a megoldásnak, de erre még évtizedeket kell majd várnunk, hogy nem csak elterjedt, de rutineljárás legyen.

Ebben az esetben azonban ha elterjed, és sikerrel jár az első ilyen "műtét", akkor gyakorlatilag az autizmust bármelyik korban gyógyítani lehet majd.

A genetikai szerkesztéssel azonban nem csak az autizmust lehet majd megszüntetni, hanem lényegében bármilyen betegséget, még egyes feltételezések szerint a rák megfékezésére, év folyamatainak visszafordítására is képes.

Addig is még sok víznek kell majd lefolynia a Dunán…

egészség orvostudomány betegség betegségek egészség megelőzés


Megtekintések száma: 97279





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet