Fordulat az idegen élet kutatásában?

2017. március 17., péntek




Az Enceladus egy olyan hely lehet, ahol csak úgy burjánzhat az idegen élet. Legalábbis a NASA szakemberei szerint nincs kizárva, hogy rejtett óceánnal rendelkezzen.

És ez még nem minden, ugyanis ez a jégpáncéllal fedett óceán nagyon közel lehet a felszínhez. Sokkal közelebb, mint az Európa nevű holdon.

A Cassini űrszonda adatai új fordulatot adhatnak az idegen életformák, és a naprendszeren belül idegen élet kutatásának. Korábban úgy gondolták, hogy a legnagyobb esély, hogy életre bukkannak, az Európán lesz.

Ez a Hold a Jupiter egyik holdja, és egy hatalmas jéggel borított égitest, melynek jégfelszíne alatt folyékony óceán van. Ennek az óceánnak a létezését sok évbe telt megerősíteni, ám az elmúlt 1-2 évben már az óceán mélyéből a felszínre törő hatalmas vízgejzíreket is érzékeltek.

A Cassini mostani adatai alapján elég sok minden megváltozhat. Nem csak, hogy folyékony óceánja lehet az Enceladusnak, de ez az óceán jóval közelebb lehet a felszínhez, mint az Európán.

Ráadásul a jelek szerint ugyanúgy megvan az esély rá, hogy szerves molekulákat tartalmazhat a jég alatti összefüggő vízi ökoszisztéma.

A kutatók ugyanazt a radarrendszert, és az ahhoz tartozó elemzési módszert használták, amit annak idején a Titán nevű holdnál használtak arra, hogy betekintsenek a sűrű atmoszféra mögé, a felszínre.

Konkrét, és igen megdöbbentő adatok láttak napvilágot, melyek jól mutatják, hogy nem kellene trúl sokat fúrni ahhoz, hogy elérjük a jégpáncél alját. Míg az Európán ez az érték 5-10 kilométeres is lehet, addig a most kinyert információk alapján az Enceladus óceánja egy 2 kilométeres mélységben kezdődik.

Vagyis alig kéne 2000 métert fúrni, hogy elérjük a vizet, és tanulmányozni tudjuk. Jóval egyszerűbb, és teljesíthetőbb küldetés, mint az Európa jégpáncélja alá lejutni.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az Európára a jövőben tervezett missziókat lefújnák, de azt jelentheti, hogy átcsoportosítások mehetnek végbe a jövőben.

Ez azt jelenti, hogy az Európa missziók előtt - vagy azokkal párhuzamosan - talán a NASA itt próbál meg először lejutni a jég alá, és feltárni egy potenciálisan földönkívüli életnek otthont adó világot.

Még nem tudni, hogy hogyan alakulnak a jövő NASA missziói, de az utóbbi időben eléggé elfoglalt lesz az űrügynökség, hiszen tető alá kell hoznia egy emberes Mars utazást, és egy működő, tökéletesített térhajtóművet, amiről a fizika azt gondolta korábban, hogy lehetetlen.

tudomány csillagászat űrkutatás élet más bolygókon


Megtekintések száma: 89807





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet