Formálódó szuperkontinens alakíthatja át teljesen Földünket

2023. augusztus 8., kedd




A tektonikus lemezek mozgása, a földkéregre ható nyomás, is folyamatosan változik, mely idővel egy szuperkontinens kialakulásához vezethet.

A folyamatok már elkezdődtek

A Föld egyetlen hatalmas kiterjedésű szuperkontinenst fog előbb-utóbb magába foglalni. Sok geológus ezen az állásponton van ma az előzetes kalkulációk, és geológiai szimulációs modellek eredményeinek vizsgálata után.

Persze az események nem hirtelen, hanem nagyon lassan fognak végbemenni, de a folyamatok már napjainkban is elkezdődtek.

Kezdve azzal, hogy egyre több világszerte a földrengés, és a jövőben ez a szám ég nagyobb lesz. Ahogyan a kőzetlemezek szép lassan egymásra tolódnak, interakcióba lépnek egymással, úgy lesznek aktívak az amúgy eddig földrengésmentes övezetnek hitt területek is.

"Minden komolyabb átalakulás nagy rumlival jár" - jellemezte egy geológus, utalva arra, hogy az új szuperkontinens kialakulásához nem csak rengeteg idő kell majd, de az emberiség tekintetében hatalmas pusztítás is.

Ugyanis egyre több, egyre nagyobb földrengések fognak végigsöpörni a Földön, és rengeteg lesz a vulkáni aktivitás is. A szuperkontinens kialakulásáig minden bizonnyal még a híres Yellowstone alatti szupervulkán is ki fog törni akár többször is.

Egyetlen szuperkontinenssé egyesülnek a kontinensek

Pangaea Proxima - így fogják nevezni azt a 250 millió év múlva összeálló jövőbeli szuperkontinenst, mely az egész Földet behálózza majd.

A most zajló folyamatok alapján a bolygó jelenlegi kontinensei sok-sok millió év múlva újra egyesülni fognak. Ez egy akkora nagyságú, masszív kontinens lesz, mint amilyen annak idején, a Föld keletkezésekor kialakuló Pangea.

Az óceán elkezd összezsugorodni. Néhány tíz millió évvel később az amerikai kontinensek összeütköznek a már korábban összeolvadt Euroafrikai kontinenssel, aminek eredményeképpen itt is kialakul az ütközési zónában egy hatalmas hegységlánc.

Ezután fognak szép lassan összekapcsolódni a kontinensek, és kialakulni a szuperkontinens. Hogy az a kontinens mennyire lesz masszív, vagy hogy egyáltalán jelen lesz-e a bolygón még az emberiség addigra, azt nem tudni, de ha igen, akkor feltehetően egy geológiai tekintetben nyugodt, és biztonságos földrészen fogunk élni.

Átrendezi a Föld arculatát

Kétségtelen, hogy egy ekkora változás sokmillió év alatt megy végbe, de az is, hogy a Földünk teljesen átrendeződik.

Nem lesz olyan vidék, vagy szeglet, mely változatlanul megmaradna, és ez nem az idő miatt van, hanem a folyamat jellege miatt.

Ha ugyanis egyik napról a másikra menne ez az egész végbe, akkor is eltűnne lejesen a Kárpát-medence, a Mount Everest, az Andok, de még az Antarktisz is.

tudomány föld


Megtekintések száma: 165293





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet