Forradalmi kísérlet: agy-gerinc interfészen keresztül volt képes mozgatni a lábait a lebénult majom!

2016. november 11., péntek




Lebénított majmokkal kísérleteztek, és egy wifi elvén működő szerkezet segítségével az állatok képesek voltak újra mozogni. Óriási áttörés várható a gerincsérültek kezelésében, és a lebénult betegek újra járhatnak majd?

Forradalmi kísérletek zajlottak le nemrég egy kutató laboratóriumban, ahol azzal kísérleteztek, miként tudnák a lebénított majmokat újra mozgásra bírni.

Forradalmi áttörés egy laborban

A most kifejlesztett eljárás az orvosok elmondása szerint hosszú távon is képes az életminőséget javítani, ugyanis képes mozgásra bírni a lebénult embereket is.

Persze az emberi alanyokon végzett tesztek még nem történtek meg, de majmokon nemrég sikerese kísérleteket végeztek.

A lebénított majmok agyába ültetett wifi segítségével küldtek jeleket a végtagot mozgató idegeknek. Az elektromos impulzusnak köszönhetően az állatok újra tudták használni a lábukat.

Ez a különleges, és elképesztően hatékony neurotechnológia hozhat áttörést a gerincsérült embereknél is. Vagyis a lebénultság gyakorlatilag az el követező 10-15 évben a múlté lehet.

A lebénult majmok újra képesek voltak járni

A kísérletben több majom is részt vett, melyeknek a gerincvelőjüket sértették meg, néhol árvágták, így bénítva le őket mesterségesen. Arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy az általuk kifejlesztett kísérleti szerkezet képes-e arra, hogy ezt az összeköttetést valahogy helyettesítse.

A szervezet segítségével ugyanis a sérült részt kihagyva egyenesen az állatok agyából lehet elektromos jeleket küldeni a lábat mozgató idegekhez.

A Svájci Szövetségi Technológiai Intézet kutatói szerint az új technika egy évtizeden belül el fog jutni abba a szakaszba, hogy már embereken is ki lehet próbálni.

Különleges technológia

A gerincvelő egy nagy sebességű vezetékként funkcionál, amit ha átvágunk, vagy megsértünk, akkor az ember, vagy az adott állat teljesen lebénul. Így az agy által közvetített inger és üzenet nem tud eljutni az adott izomhoz, így nem vagyunk képesek többé a végtagjainkat mozgatni.

A gerincsérülések ma csak ritkán, vagy egyáltalán nem gyógyíthatóak, de a most tette felfedezés ezen is változtathat 15 éven belül.

A mostani kísérletben egy csipet ültettek be a majmok mozgásért felelős agyi területére. Ezek feladata, hogy a lábak mozgatására irányuló agyi utasításokat, illetve az ezeknek megfelelő elektromos kisüléseket dekódolják és közvetítsék egy közelben lévő számítógépre.

Innen az üzenet a majom gerincébe tett másik implantátumhoz továbbítódik, mely már képes elektromosan stimulálni a megfelelő mozgatóidegekhez.

Sikeresek a majomkísérletek

A majomkísérletek sikerrel jártak, így a kutatók biztosak abban, hogy hamarosan embereken is tesztelni lehet majd az eljárást.

A kísérleti állatok jelentős részben képesek voltak újra mozgatnia végtagjaikat, ami forradalmi eredmény a gerincsérülések elleni harcban.

Ugyanakkor megjegyzik, hogy az összetettebb, irányváltós mozgásképességről még nincsenek ellenőrzött adatok, ez már így is nagy dolognak számít.

Ezzel a különleges neurotechnológiával akár teljesen lebénult emberek is képesek lesznek újra lábra állni a jövőben – állítják bizakodva a a szakemberek.

tudomány technológia technika orvostudomány


Megtekintések száma: 24109





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet