Forradalmi magyar találmány, ami leállítja az epilepsziás rohamot

2020. március 6., péntek
Sokan már most orvostudományos áttörésről beszélnek!

A gyógyszeres kezelés egyik hátránya, hogy nem célzottan, hanem hosszú időn keresztül hat, akkor is, amikor a betegnek nincs szüksége rá. 

A másik pedig az, hogy a betegek 30 százalékánál nem tudnak tünetmentességet elérni, még a legmodernebb szerekkel sem. 

Eddig nem volt olyan elektromos eszközünk, amivel a megfelelő mennyiségű dózist fájdalommentesen az agyba juttathattuk volna 

– fejtegette dr. Berényi Antal agykutató, a defibrillátor ötletgazdája és a kutatások vezetője.

Dr. Berényi Antal, a kutatás vezetője először saját magán tesztelte az agy mélyrétegeire ható különleges készüléket

– Ötévnyi munka után készült el az eszköz, ami egészen a mélyagyi rétegekig eljuthat. Állatokon és civil önkénteseken már teszteltük is, és biztonságosnak bizonyult. 

Természetesen én voltam az első, akin kipróbáltuk, és nagyon érdekes tapasztalás volt – mondta.

A kutatók reményei szerint a találmány nemcsak az epilepsziásoknak tehet jó szolgálatot, hanem a depressziós és szorongásos betegségeket is lehet vele kezelni.

– Két irányba tervezünk tovább haladni: egyrészt ezt a mostani, fél szekrény nagyságú szerkezetet le szeretnénk miniatürizálni akkorára, hogy be lehessen ültetni a fejbőr alá, másrészt szeretnénk kifejleszteni mindennek a hordozható változatát – fejtegette az agykutató.

Az epilep­sziás betegeknek állandóan szükségük van a defibrillátorra, mert sose lehet tudni, mikor jön a roham, a depresszió­sok viszont egy másik, hordozható változatot használhatnák.

S hogy mit szólnak mindehhez az érintettek? Természetesen nagyon örülnek. – Minden olyan újítás öröm nekünk, ami bármennyit is javít az epilepsziások életminőségén 

– jelentette ki Mészáros László, a Magyar Epilepsziával Élők Alapítványának vezetője, aki maga is epilepsziában szenved. 

A műtéttől sokan tartanak, és csak negyvenszázalékos az országos kihasználtság, régóta vártunk már egy megfelelő alternatívára.

Negyvenmillió érintett

Az epilepszia igen gyakori betegség, a világon negyvenmillió ember él vele. A betegek agyának bizonyos területein fokozott elektromos aktivitás jön létre, ami az egész testet érintő görcsrohamokat okozhat.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 15810

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet