​Fukusimai radioaktív vizet pumpálnának az óceánba a japánok: világkatasztrófa lehet

2021. május 16., vasárnap




Nagy lehet a baj, globális katasztrófát idézhetnek elő!

A Fukusimai atomerőmű-baleset 2011 márciusában történt, de még mindig rengeteg fejfájást okoz az érintetteknek.

Nem tudni ugyanis, hogy mit lehet kezdeni a nagyjából 1 millió tonnányi összegyűjtött, szivárgás következtében radioaktív talajvízzel, amit jelenleg tartályokban őriznek. 

Az erőművet üzemeltető Tokiói Villamosenergia-Vállalat (Tokyo Electric Power Company, TEPCO) szeretné tisztítás után a Csendes-óceánba pumpálni a vizet, mondván, hogy minden radioaktív anyagot kiszednek belőle a tríciumon kívül, a Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban ez nem lesz olyan egyszerű, mert a tríciumon kívül a tisztítás után más is marad a vízben, aminek nem kéne az óceánba kerülnie 

– írja az IFL Science.

A trícium, noha radioaktív, nagyon rövid felezési idővel rendelkezik, és elméletben nem jelentene veszélyt a tengeri élővilágra. 

A Woods Hole Oceanográfiai Intézet kutatása szerint azonban a megtisztított vízben nemcsak a trícium marad meg, hanem karbon-14, kobalt-60 és stroncium-90 is, ami már korántsem olyan biztonságos.

„A tározók több mint 90 százalékának szüksége lenne második kezelésre is, hogy a radioaktív anyagok koncentrációját olyan mértékre csökkenthessék, ami a törvényben engedélyezett”

- írják a tanulmány szerzői.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy egyelőre nincs elég információnk arról, hogy a különböző radioaktív anyagok hogyan hatnak hosszú távon a tengeri környezetre, és a benne található élővilágra.

A szakértők ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet: van mód arra, hogy a megtisztított vizet a tengerbe engedhessék, de ehhez egynél több tisztításra, és független szakértők csoportjára lesz szükség, akik biztosítják, hogy a víz elég tiszta ahhoz, hogy kikerülhessen a tartályokból.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 30499





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet