Furcsa, iszapba ragadt madárszerű dinoszauruszt találtak!

2016. november 11., péntek




Újabb fontos ősmaradvánnyal gazdagodott a dinoszauruszok történetét feltáró kutatás, ugyanis egy iszapba ragadt, jól konzerválódott madárszerű dinoszaurusz maradványaira bukkantak!

A Tongtianlong limosus névre keresztelt állatot építőmunkások találták meg Dél-Kínában.

Az állatot kicsavart testhelyzetben találták meg beleragadva a megkövesedett iszapban. Hogy hogyan hunyt el pontosan az állat, azt még nem sikerült teljes pontossággal megállapítani.

Annyi bizonyos, hogy egy vöröses agyagágyban múlt ki, mely az idők során szép lassan megkövesedett az állattal és annak csontjaival együtt.

Az állatról azt derítették ki, hogy két lábon járt, toll fedte, tehát rendkívül madárszerű volt.

A dinoszauruszok egyébként is sokkal madárszerűbbek voltak, mint hüllők, ezért is gondolja ma úgy a tudomány, hogy alapvetően a madarak a dinoszauruszok leszármazottai.

A most talált lény tagja lehet az oviraptorok hat fajának egyikének, ráadásul ugyanott fedezték fel, valamint ugyanabból a korból – 72-66 millió évvel ez előttről – származik.

Tollas társaihoz hasonlóan a Tongtianlong két lábon járt és éles csőre volt. De mindegyik fajnak más-más csontékítménye volt.

A Tongtianlongnak például csontos, kupolaszerű taraj ült a koponyáján. Ez e lény feltehetően az tuolsó kialakult fajok között lehetett, még mielőtt becsapódott volna a minden élőlényt, és így a dinoszauruszokat is kipusztító aszteroida.

Az állat éppen ezét nagyon fontos és értékes leletnek számít, és a kutatók biztosak abban, hogy rengeteg értékes információval fog szolgálni a maradvány arra vonatkozóan, hogy milyen volt a dinoszauruszok diverzifikációja az utolsó időkben, mielőtt végleg eltörölte volna őket a kataklizma a Föld színéről.

A kutatók ugyanis úgy sejtik, hogy a dinoszauruszok már nem voltak olyan sokrétűek kihalások előtt, mint mikor virágkorukat élték.

Egyesek egyenesen azt állítják, hogy a dinoszauruszok amúgy is kihaló félben voltak legalábbis evolúciós léptékben tekintve, ugyanis messze nem volt annyi féle és fajta dinoszaurusz faj, mint a kezdetek kezdetekor.

Gyakorlatilag azt állítják, hogy a fajok sokszínűsége kezdett szép lassan megszűnni, ami idővel – ha a meteorit nem pusztítja ki őket – oda vezetett volna, hogy szépen lassan amúgy is kihaltak volna.

tudomány dinoszauruszok őshüllők történelem


Megtekintések száma: 88029





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet