Furcsa szörnyszerű anomáliák rejtőzhetnek az univerzumban

2021. április 29., csütörtök
Egy új vizsgálat alapján furcsa, feketelyuk-szerű objektumok várhatnak felfedezésre a világűrben – írja a Space.com. A szakértők szerint a gravitációs hullámok megfigyelésével az elkövetkező években megtalálhatják az első ilyen égitesteket, ami átírhatják a fizikával kapcsolatos tudásunkat.

Az amerikai LIGO-t (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) és európai párját, a Virgót azért hozták létre, hogy észlelni tudják a nagy tömegű objektumok, így a fekete lyukak és a neutroncsillagok összeütközésekor keletkező gravitációs hullámokat. A projekt létrehozói törekvéseikért Nobel-díjat kaptak.

Bár az együttműködés már több izgalmas jelet is érzékelt, még rengeteg a felfedeznivaló a területen. „Nem lehetünk annyira naivak, hogy azt feltételezzük: mindent ismerünk már odakint” – nyilatkozta Luís Longo, a São Pauló-i Universidade Federal do ABC munkatársa. Mint mondta, a kutatók évek óta vizsgálják az egzotikus kompakt objektumok lehetőségeit, illetve hogy milyen gravitációs hullámokat alakíthatnak ki.

Az egzotikus kompakt objektum megnevezés nagyon különböző, nagy sűrűségű, elméleti objektumokat jelöl.

Ilyen többek között a feltételezett gravastar, amely a fekete lyukakra emlékeztet, de sötét energia tölti ki. Longo szerint a hasonló égitestek abban különbözhetnek a fekete lyukaktól, hogy nincs eseményhorizontjuk. Albert Einstein relativitáselmélete alapján ez az a régió a fekete lyukak körül, amely mögül már nincs visszaút, még a fény számára sem.

A szakértők tudják, hogy idővel meg fogjuk haladni Einstein hipotézisét, mivel a szubatomi részecskék viselkedésével kapcsolatban kérdéseket hagy. Éppen ezért fordul sok kutató a kvantumfizika felé. Elképzelhető, hogy épp az egzotikus kompakt objektumok vizsgálata segíthet közelebb hozni egymáshoz a két területet.

Egyelőre az ilyen égitestekhez köthető gravitációs hullámokat nem tudják észlelni. Lehetséges ugyanakkor, hogy a műszerek fejlődésének köszönhetően ez rövidesen megváltozik – már ha az objektumok valóban léteznek.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 20226

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet