Futurisztikus busz oldhatja meg a dugókat Kínában?

2016. május 26., csütörtök




Kínában egy újszerű, már-már futurisztikus közlekedési eszközt fog megépíteni, majd valós körülmények között tesztelni a pekingi központú Transit Explore Bus nevű társaság. A szuper busz a forgalmi és a környezetszennyezési gondokra is megoldást nyújt, ha elkészül! Az autók ugyanis a busz alatt fognak közlekedni!

Az elmúlt hétvégám a Pekingben megrendezett, 19. Nemzetközi High-Tech Expón mutatták be azt a különleges kialakítású buszt, amely voltaképpen “felülemelkedik” a mindenkori forgalmi helyzeten. Szó szerint.

Ugyanis a busz ténylegesen az autók felett fog közlekedni. Ahogyan az a a lenti videón is látszik, rendkívül futurisztikus koncepcióra épül, ennek ellenére mégis már akár ma megvalósítható az a busz, melytől a forgalmi dugók felszámolását várják, és a környezettudatos tömegközlekedési forradalom elindítását.

A busz két sáv szélességű lesz, és a személyautók szintje fölé emelkedő, kiterjedt utastérben szállítaná az embereket.

Az utasok liftek segítségével szállhatnak ki és be az állomásokon. A pekingi expón vázolt koncepció szerint egy busz 1400 embert lenne képes egyszerre szállítani.

A jármű egy különleges vágányrendszeren közlekedne, azaz kötött pályás lenne, ráadásul igen fürge lesz, ugyanis óránkénti 65 km sebességre is képes lesz. Elektromos meghajtással fog rendelkezni, így a tömegközlekedés új generációját fogja képviselni.

futurisztikus-busz-koncepcio-kina-2

Igazi környezetvédelmi előnyeit azonban jobban érzékelteti, hogy

egy jármű akár negyven hagyományos autóbusz kiváltására is alkalmas lehet, amellyel évente 800 tonna üzemanyag takarítható meg.

A koncepció már nem új, 1969 óta tervezik. Craig Hodgetts és Lester Walker még 1969-ben egy, a mostani kínai tervekre kísértetiesen hasonlító járatot tervezett. Ahogy a járat neve, a Bos-Wash Landliner is sejteti, a futurisztikus jármű Boston és Washington között szállította volna az utasokat. Hogy az egykori amerikai és az új kínai koncepció hasonlósága mennyire megdöbbentő, arról a New York Magazine egy cikke árulkodik.

futurisztikus-busz-koncepcio-kina-3

A mostani koncepció tervezője, egy kínai tervező mérnök egyébként 2010-ben állt elő ötletével. Bár azonnal nagy tetszést aratott a busz terve, és a világsajtóban is nagy visszhangot kapott, a pekingi hivatal nem nem kezdett bele a megvalósításba mostanáig.

Az ötletre végül a Transit Explore Bus csapott le, és a tervezet szerint néhány hónapon belül meg is fogják valósítani.

Sőt, még idén, 2017-ben megépítik az első élethű modellt, melyet valós körülmények között, egy teszt pályán fognak tesztelni, mielőtt forgalomba kerülne a végleges változat.

Sőt, a CityLab.com beszámolója azt állítja belső forrásokra hivatkozva, hogy a tesztjáratok már július-augusztusban megindulhatnának Kínában.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 5494





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet