Genetikai apokalipszis - Önjelölt génsebészek szabadíthatják rá a véget az emberiségre?

2016. október 5., szerda




Egyre növekvő a veszély a jövőt illetően, ugyanis sokan úgy vélik, hogy a genetikával foglalkozó magáncégek megjelenésével önjelölt génsebészek szabadíthatnak el genetikailag módosított szervezeteket, melyek veszélybe sodorhatják az emberiséget.

A veszély nem eltúlzott. Ma a genetika olyan szinten lehetővé teszi, hogy megváltoztassunk egy élőlényt, hogy csak idő kérdése, hogy beüssön valamilyen genetikai katasztrófa.

Önjelölt tudósok lehetnek az emberiség veszte

A helyzeten ráadásul csak ront a tény, hogy ma már online rendelhetnek az amatőr kutatók is olyan készleteket és tudományos eszközöket, melyekkel könnyedén képesek genetikailag szerkeszteni különféle baktériumokat.

Ezek az önjelölt tudósok sokszor becsvágyból, vagy nem kellő ismeretek birtokában olyan dolgokat hozhatnak létre, melyek komolyan veszélyeztethetik az emberiséget.

A laborokban, komoly intézetekben dolgozó tudósok ellenzik az új, forgalomban is kapható készletek terjedését, mert ez növeli egy esetlegesen a szabadba kijutó gyilkos, genetikailag módosított baktérium vagy vírus elterjedését.

Elég, ha egy őrült tudós kezébe kerül egy ilyen készlet, aki érti a dolgát, de az a célja, hogy mindenkit megöljön a bolygón.

Genetikailag módosított gyilkos vírusok

Ezek a genetikailag módosított vírusok azért is nagyon veszélyesek, mivel mesterségesen lettek módosítva, így a legtöbb ma létező gyógyszer hatóanyagaira immunisak, így milliókat lennének képesek megbetegíteni, majd megölni.

Komplett országokat lehetne eltörölni a Föld színéről, komoly politikai céloknak lehetne érvényt szerezni, ha rossz kezekbe kerül egy-egy ilyen vírus.

Lényegében elérhetővé tettek egy olyan mini labort, amivel bárki, aki ért a témához, képes előállítani egy biológiai fegyvert. Ez roppant veszélyes.

Sok jövőkutató szerint ezért elkezdett ketyegni a genetikai időzített bomba: 5-10 éven belül elszabadulhat egy olyan mesterségesen előállított organizmus, mely az emberiség végét jelentheti.

De még ha nem is következne be ez, bár sokak szerint elég nagy az esélye, még akkor is komoly károkat okozhat egy genetikailag módosított, látszólag ártalmatlan élőlény, vagy baktérium.

Gondoljunk csak a GMO botrányra. A genetikailag módosított kukorica mára már az összes farmer földjét és terményét beszennyezte Amerikában, és kontrollálatlanul szaporodik egyes helyeken.

Nem lehet megállítani

Sokan felhívják arra is a figyelmet, hogy bár a veszély valós, nem lehet megállítani a folyamatot, mert alapvetően jó szándék, a tudomány iránti fejlődés lehetősége vezérli ezeket a beszerezhető csomagokat, eszközöket.

A technológiát pártolók azzal érvelnek, hogy ilyen alapon a késeket és a fegyvereket is be kellene tiltani, mert ölni lehet velük.

Az biztos, hogy a jogszabályozás ezen a területen komoly átalakításra vár, ami tisztázza a dolgokat, de etikailag még hosszú ideig folyni fog ez a parázs vita a két nézőpont között.

A tények azonban makacs tények maradnak: bármikor, bárki készíthet majd egy olyan genetikailag előállított gyilkost, mely megtizedelheti az emberiséget.

katasztrófa tudomány összeesküvés genetika világvége


Megtekintések száma: 139058





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet