George Floyd halála volt a kanóc, ami belobbantotta Amerikát

2020. június 4., csütörtök




Napok óta tartanak megmozdulásokat szerte az Egyesült Államok nagyvárosaiban, hogy tiltakozzanak George Floyd halála miatt. 

A fekete férfit egy minneapolisi rendőr a nyakára térdepelve fojtotta meg, miközben 16-szor jelezte, hogy nem kap levegőt. 

Az eset hatalmas felháborodást okozott országszerte. Floyd halála ugyanakkor nem a kiváltó ok, csupán a kanóc, ami lángra lobbantotta a felszín alatt húzódó feszültséget.

George Floydot múlt hétfőn állították elő, amiért egy hamis 20 dollárossal akart fizetni. A rendőrség kezdetben azt állította Floyd ellenállt, ezt azonban az eddig előkerült kamerafelvételek nem erősítették meg. 

A kiérkező rendőrök letartóztatták, majd a felvételek tanúsága alapján az egyik járőr, Derek Chauvin nyolc és fél percen keresztül a nyakán térdepelt, ami alatt a 46 éves Floyd többször könyörög azért, hogy leszálljanak róla. Egy idő után Floyd eszméletét vesztette, majd meghalt. A

rendőrt később gyilkosság vádjával letartóztatták, ám négy társát csak elbocsájtották a rendőrségtől.

Még aznap békés tüntetés indult városban Floyd halála és az intézményi rasszizmus ellen – Floyd már a sokadik afroamerikai, aki rendőri túlkapás áldozata lett az Egyesült Államokban, ami jelzi, hogy rendszer szintű problémák vannak. 

Később a nap folyamán a helyi rendőrösnél néhányan elkezdtek üvegeket, kirakatokat betörni, lefújták festékkel az épületeke. 

Ahogy a tüntetés egyre erőszakosabbá vált, a rendőrök paprikaspray-t, könnygázt, illetve villanógránátot, sőt, gumilövedéket is bevetettek. Végül az rendőröst felgyújtották.

Miközben Minnesotában egyre hevesebbé váltak a zavargások, csütörtökön Trump azt mondta, hogy a minneapolisi gyújtogató banditák meggyalázzák az áldozat emlékét, ezt pedig nem fogja megengedni.

Figyelmeztetett, hogy „amikor a fosztogatás kezdődik, jönnek a lövések.”

Péntekre szinte az egész országra kiterjedtek a tüntetések-zavargások: az utcára vonulók Ohióban, Los Angelesben, New Yorkban, Atlantában és további városokban is összecsaptak a rohamrendőrökkel, autópályákat zártak le, rendőrautókat gyújtottak fel, és több helyen üzletekbe is betörtek emberek.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 31616





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet