Gigantikus: egy oroszlánnál 7-szer nagyobb ősi ragadozó maradványaira bukkantak

2019. április 27., szombat
Ezen még a tudósok is megdöbbentek...

A kenyai paleontológusok egy mintegy 22 millió éve élt, hatalmas ragadozó fosszíliájára bukkantak.

Ez az állat lehetett az egyik valaha élt legnagyobb termetű ragadozó emlősfajta. Megkövesedett maradványai között megtalálták óriási állkapcsát, valamint koponyája egy részét is.

A Journal of Vertebrate Paleontology című folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók a Simbakubwa kutokaafrika nevet adták az új fajnak, amely szuahéli nyelven Afrikából származó nagy oroszlánt jelent.

Az állat egyedei jóval nagyobbak lehettek, mint egy jegesmedve, és körülbelül 1500 kg-ot nyomhattak. 

A leleteket már 10 éve találták Kenya egy olyan térségében, ahol ősmajmok fosszíliái után kutattak paleontológusok, azonban csak mostanában kerültek újra elő és kezdték el komolyabban vizsgálni őket. 

A múzeum raktárában a frissen odaérkező kutatók óriási fogakra bukkantak.

“Simbakubwa gigantikus fogai alapján egy hiperhúsevő volt” – hangoztatta Matthew Borth, a Duke Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. 

Nincs közeli rokonságban a nagymacskákkal, vagy bármely más ma élő húsevő emlőssel. Az emlősök osztályának egy kihalt neméhez, a hyaenodonhoz tartozik.

“Nem tudjuk pontosan, miért haltak ki a hyaenodonok, de az ökoszisztéma gyorsan változott, és a globális klíma szárazabbá vált. Simbakubwa hatalmas termetű rokonai voltak az utolsó hyaenodonok a bolygón” 

– nyilatkozta Borth.

Forrás: Érdekes világ

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyke


Megtekintések száma: 49314

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet